NATO a încheiat planurile celor mai mari manevre care au avut loc vreodată in România si in zona Mării Negre, în această vară: 40.000 de militari din peste 20 de state NATO, dar și din Ucraina si Georgia.
Ceea ce reprezintă practic o armată întreagă va face 18 exercitii militare între iunie și august în România și regiunea Mării Negre.
Circa 15.000 de militari români, cu peste 2.000 de mijloace tehnice, vor lua parte la aceste exercitii, atat în România, cat si in țările invecinate.
Manevre militare NATO au loc chiar și acum în regiune și se vor derula până la sfârșitul lunii mai. Accentul este pus pe coordonare și pe viteza cu care trupele pot fi alertate și desfășurate.
Se va testa în special rapiditatea cu care forțe atât de masive pot fi transportate, după alertă, prin țări europene.
În același timp, NATO își consolidează poziția în Polonia și în țările Baltice.
Atunci când au fost anunțate manevrele, secretarial general NATO Jens Stoltenberg a spus: „Nu vom avea efectivele Rusiei, soldat pentru soldat, tanc contra tanc, sau avion pentru avion. Scopul nostru e să prevenim un conflict, nu să-l provocăm.”
Forțele aeriene americane au trimis în premieră în Europa avioane de vânătoare de generatia a cincea F-35, care ce vor ajunge și in România.
Avioanele de vanatoare de generatia a cincea, cele mai noi din dotarea Statelor Unite, vor participa la exercitii si misiuni întâi în Estonia și apoi în Romania.
Informația vine după ce în urmă cu o zi, avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Fortelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au ajuns in România la baza de la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de patrulare aeriană pînî la sfârșitul verii.
Trimiterea avioanelor americane F-35 peste ocean la antrenamente în Europa e o premieră, iar oficialii militari au precizat că desfășurarea avioanelor de luptă va permite forțelor aeriene americane „să-și demostreze in continuare capacitatile operationale".
Cel mai mare exercitiu, Noble Jump (NOJP 17), va avea loc în iunie și va testa capacitatile operationale ale elementelor fortei NATO cu nivel ridicat de operativitate (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) si capabilitatile implementarii Planului de actiune pentru asigurarea capacitatii operationale a NATO (RAP) in Romania si Bulgaria.
În iulie, în Bulgaria, Romania si Ungaria va avea loc exercițiul Saber Guardian 2017 (SG 17). SG 17 este unul dintre cele mai mari exercitii desfasurate în aceasta regiune, cu peste 25.000 de militari si 3.000 de mijloace tehnice din peste 20 de tari aliate si partenere, fiind condus de Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR).
Un rol central în coordonarea tuturor acestor operațiuni îl va juca baza militară și aeriană de la Mihail Kogalniceanu, din Dobrogea. În primăvară au sosit deja în România trupe dotate cu tancuri M1 Abrams, vehicule blindate Bradley si obuziere M109A6 Paladin.
Baza de la Kogălniceanu se dovedește astfel o piesă esențială a noului dispozitiv securitar NATO în estul Europei.