Linkuri accesibilitate

War games: NATO își modifică exercițiile militare din largul Ucrainei


Exerciţiile Sea Breeze din 2018
Exerciţiile Sea Breeze din 2018

NATO a trebuit să-și revadă astăzi scenariul manevrelor militare navale din Marea Neagră, în largul Ucrainei, „Sea Breeze 2019”, din pricina acțiunilor Rusiei.

Exercițiile trebuie să se desfășoare timp de două săptămâni în largul și pe pe teritoriul regiunilor Odesa, Nikolaev și Herson. Ceremonia de deschidere a manevrelor a avut loc la 1 iulie la Odesa. Planurile manevrelor vor trebui însă modificate începând de astăzi.

Rusia a închis un sector marin din zona manevrelor, iar NATO preferă să își modifice planurile, mai degrabă decât să conteste decizia Moscovei. Rusia a anunțat că monitorizează atent activităţile navelor NATO din Marea Neagră.

Flota militară rusă a Mării Negre monitorizează exerciţiul NATO şi poate reacţiona „rapid” la eventuale situaţii de urgenţă, a anunţat luni după-amiază Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Sputnik.

„Pentru a putea răspunde rapid la posibile situaţii de urgenţă în zona Mării Negre, forţele Flotei militare efectuează acţiuni de monitorizare a activităţilor navelor militare NATO în timpul Exerciţiului naval Sea Breeze 2019”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.

Exercițiile militare internaționale Sea Breeze se organizează în Ucraina din 1997. În acest an, la manevre participa 3.000 de soldați din 19 țări, 32 de nave și 24 de aeronave. În afară de Ucraina și Statele Unite, la manevre participă țări partenere precum Georgia, Bulgaria, România și Turcia.

Din partea României, au ajuns în portul Odesa corvetele Lăstunul și Contraamiral Eustațiu Sebastian. O fregată turcească este la rândul ei așteptată astăzi, precum și corvete din Georgia și Bulgaria.

Conform scenariului Sea Breeze, un inamic ipotetic va încerca să blocheze accesul la mare de pe Dunăre. În declarația Flotei a 6-a a Statelor Unite se arată că scopul acestor manevre este asigurarea securității regionale maritime și întărirea legăturilor dintre țările partenere.

Două nave militare americane se află în Marea Neagră: nava de intervenţie rapidă USNS Yuma (T-EPF-8) şi distrugătorul USS Carney (DDG-64) au sosit luni în Portul Odesa, situat în sudul Ucrainei.

„Intrarea distrugătorului Carney în Marea Neagră pentru Exerciţiul Sea Breeze reafirmă angajamentul Forţelor Navale americane pentru această regiune vitală şi pentru partenerii noştri valoroşi. În acest mediu de securitate dinamic, capabilităţile noastre navale din Europa sunt constante şi continuă să efectueze misiuni de rutină alături de aliaţi şi parteneri din zona Mării Negre, pentru garantarea stabilităţii şi prosperităţii regionale”, a declarat viceamiralul Lisa M. Franchetti, comandantul Flotei militare a 6-a a SUA.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG