Linkuri accesibilitate

Washington se pregătește de noi proteste


Clădirea Congresului american, Washington, 16 septembrie 2021.
Clădirea Congresului american, Washington, 16 septembrie 2021.

Mai multe birouri ale Senatului american vor fi închise azi, pe fondul măsurilor de securitate, înaintea mitingului programat sâmbătă, în sprijinul insurecționiștilor încarcerați pentru că au participat la atacul împotriva clădirii Congresului la 6 ianuarie, anul acesta, când au încercat să obțină punerea în revers a rezultatului alegerilor prezidențiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct

Personalul birourilor respective a fost sfătuit să lucreze de acasă.

Colina Capitoliului de la Washington este confruntată în acest weekend cu cea mai mare amenințare de la evenimentele din ianuarie. Birouri de la Camera Reprezentanților și Senat iau măsuri de precauție pentru a proteja membrii în Congres și personalul acestora. În preajma clădirii a fost instalat un gard de protecție care va fi înlăturat, dacă condițiile de securitate o vor permite, după demonstrație.

Poliția urmărește un număr de grupuri de extremă dreaptă, deși unul dintre acestea – Proud Boys – susține, prin vocea șefului său, Enrique Tarrio, că nu va participa.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer a spus că forțele de ordine par foarte bine pregătite, mult mai bine decât a fost cazul înainte de 6 ianuarie. „Cred că sunt pregătiți indiferent ce curs vor lua evenimentele” – a spus Schumer. Surse de la Congres arată că, indiferent de dimensiunea manifestației, anticipată la câteva sute de persoane (organizatorii au cerut autorizație pentru șapte sute), sau de caracterul ei – violent sau non-violent – aceste pregătiri și măsuri de precauție sunt necesare, din cauza celor întâmplate în ianuarie.

În weekend nu sunt programate ședințe sau voturi în cele două camere ale Congresului. Se anticipează că, spre deosebire de mitingul de la 6 ianuarie care a precedat atacul, acum, membrii în Congres nu se vor alătura, dar vor fi acolo probabil câțiva candidați republicani în diverse alegeri.

Fostul președinte Donld Trump a găsit mai multe modalități de a susține protestul de sâmbătă, desfășurat sub lozinca „Jutice for J6” (Dreptate pentru 6 ianuarie), trimițând între altele o declarație care se face ecoul mesajelor potențialilor participanți la miting. Și anume, nu numai că alegerile prezidențiale ar fi fost fraudate, dar și că cei arestați după asaltul violent din 6 ianuarie asupra clădirii Capitolului, ar fi „deținuți politici”.

Peste 600 de persoane sunt acuzate în legătură cu violențele din ianuarie.

„Suntem, cu inima și mintea, alături de oamenii persecutați pe nedrept pentru protestul din 6 ianuarie privind alegerile prezidențiale fraudate", a declarat Trump joi. „Este evident acum că avem un sistem de justiție cu standarde duble. În cele din urmă, însă, DREPTAREA VA PREVALA! ”a mai spus fostul președinte american, relatează Politico.com.

XS
SM
MD
LG