Linkuri accesibilitate

Washingtonul ar putea trimite echipamente de apărare aeriană HAWK în Ucraina


O dronă RQ-4 Global Hawk
O dronă RQ-4 Global Hawk

Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a trimite Ucrainei sisteme mai vechi de apărare aeriană HAWK pentru a o ajuta să doboare atacurile rusești cu drone și rachete de croazieră, potrivit a doi oficiali americani.

Interceptorul de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune HAWK ar fi o îmbunătățire a sistemelor de rachete Stinger - un sistem de apărare aeriană mai mic și cu rază de acțiune mai scurtă - pe care Statele Unite le-au furnizat deja Ucrainei.

Echipamentul HAWK se bazează pe o tehnologie din epoca Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori. Sistemul HAWK este predecesorul sistemului de apărare antirachetă PATRIOT, fabricat de Raytheon Technologies, pe care însă SUA nu îl vor trimite în Ucraina, au declarat pentru Reuters oficialii americani sub rezerva anonimatului.

Președintele american Joe Biden s-a angajat în fața președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme aeriene avansate după raidurile succesive și devastatoare cu rachete ale Rusiei asupra unor obiective civile și de infrastructură ucrainene la începutul acestei luni. De la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Statele Unite au trimis Kievului asistență de securitate în valoare de aproximativ 17,6 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG