Linkuri accesibilitate

Washingtonul consideră că răspunsul Iranului privind acordul nuclear „nu este constructiv”


Centrifuge pentru îmbogățirea uraniului la Natanz, 3 noiembrie 2019
Centrifuge pentru îmbogățirea uraniului la Natanz, 3 noiembrie 2019

Iranul a trimis un răspuns scris în dimineața zilei de 2 septembrie la propunerile SUA pentru reluarea acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale, dar Washingtonul este reticent în privința ofertei Teheranului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că „textul trimis [de Iran] are o abordare constructivă cu scopul de a finaliza negocierile”. El nu a oferit detalii despre conținutul textului.

Presa de stat iraniană informează că răspunsul Teheranului a fost trimis șefului politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care a coordonat negocierile. După 16 luni de discuții indirecte între Iran și Statele Unite, Borrell a declarat, în luna august, că UE a stabilit o ofertă finală pentru depășirea impasului în vederea relansării acordului nuclear zdrențuit.

Departamentul de Stat a confirmat că a primit răspunsul Iranului prin intermediul Uniunii Europene. „Îl studiem și vom răspunde prin intermediul UE, dar, din păcate, nu este constructiv”, a declarat Departamentul de Stat, fără a detalia propunerea Iranului.

UE a servit ca intermediar pentru negocieri indirecte, după ce, în 2018, președintele de atunci, Donald Trump, a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear.

În cadrul acordului, Iranul și-a redus procesul de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor economice. Acordul prevedea că Iranul putea avea doar 300 de kilograme de uraniu îmbogățit până la 3,67%, sub controlul permanent al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Cu toate acestea, conform ultimului raport al AIEA, Iranul deține în prezent un stoc de aproximativ 3.800 de kilograme de uraniu îmbogățit. De asemenea, Iranul îmbogățește acum uraniul până la o puritate de 60%, au avertizat unii experți care spun că Iranul are suficient uraniu îmbogățit cu 60% pentru a-l putea converti în combustibil pentru cel puțin o bombă nucleară.

Iranul insistă că nu are intenția de a dezvolta arme nucleare. Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat la începutul acestei săptămâni că Teheranul are nevoie de garanții mai puternice din partea Washingtonului pentru relansarea acordului. De asemenea, el a declarat că AIEA ar trebui să renunțe la „investigațiile motivate politic” privind activitatea nucleară a Teheranului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG