Departamentul de stat american a anunțat că toți cei 328 de membri ai Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus sunt puși acum pe lista indivizilor sancționați pentru susținerea sau facilitarea invaziei militare din Ucraina.
Departamentul de stat a dat publicității o declarație în care se arată că „deputații au susținut încălcarea de către Kremlin a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv prin recunoașterea autoproclamatei independențe a zonelor controlate de Rusia în estul Ucrainei, așa-numitele Republică Populară Donețk (DPR) și Republica Populară Lugansk (LPR).
Noi sancțiuni americane – continuarea la știrea publicată deja pe HP
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, sunt înghețate averile din Statele Unite deținute nu numai de deputații Dumei, dar și de 48 de „mari companii publice" din sectorul apărării.
„Tăind zeci de companii de apărare ruse de la sistemul financiar american, acţiunea de astăzi va avea un efect profund şi durabil asupra industriei apărării din Rusia", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.
El a dat asigurări că Washingtonul va continua să vizeze companiile care furnizează echipamente de apărare Rusiei, precum şi propriii lor furnizori.
Liderii ţărilor G7 (principalele șapte economii din lume) şi Uniunea Europeană vor, de asemenea, să continue să împiedice banca centrală rusă să-și utilizeze rezervele internaţionale, inclusiv de aur, pentru a bloca finanţarea războiului.
Pe lista de sancțiuni se numără și o serie de personalități ale lumii politice și de afaceri, între care Gherman Gref, liderul celei mai mari bănci ruse Sberbank şi "consilier al lui Putin din anii 1990", potrivit Casei Albe.
Miliardarul Ghenadi Timcenko, companiile sale Volga Group şi Transoil, precum şi membrii familiei sale, sunt de asemenea vizaţi, iar iahtul său, Lena, este blocat.
Sunt de asemenea sancţionaţi 17 membri ai consiliului de administraţie al băncii Sovcombank.
Oligarhul Roman Abramovici nu figurează în schimb pe această nouă listă.
Proprietarul clubului de fotbal Chelsea este vizat de sancţiuni ale Uniunii Europene şi ale Marii Britanii. Wall Street Journal relata miercuri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-ar fi cerut lui Joe Biden să nu-l sancţioneze pe Abramovici, pentru că acesta ar putea ajuta la negocierea unui acord de pace între Ucraina şi Rusia.