Linkuri accesibilitate

Xi Jinping a obținut un treilea mandat și își promovează la conducere aliații


Președintele chinez Xi Jinping i-a promovat pe cei mai apropiați aliați ai săi în organul suprem de conducere al Partidului Comunist, consolidându-și și mai mult controlul asupra puterii.

Pe 23 octombrie Xi a primit un al treilea mandat la conducerea partidului. Xi a completat Comitetul permanent al Biroului Politic, format din șapte membri, cu patru aliați care îi susțin viziunea unui control mai strict asupra societății și a economiei aflate în dificultate.

Actualul șef al partidului din Shanghai, Li Qiang, va prelua probabil funcția de premier de la Li Keqiang, care se va retrage anul viitor. Li Qiang este considerat un apropiat al lui Xi, după ce cei doi au lucrat împreună în provincia Zhejiang din sud-est la începutul anilor 2000. Un consilier apropiat, Ding Xuexiang, șeful Partidului din Guangdong, Li Xi, și șeful Partidului din Beijing, Cai Qi, se aflau, de asemenea, în noua componență a Biroului Politic.

Noua componență a puterii chineze pare să reflecte ceea ce unii comentatori au numit „Maximum Xi”, valorizând loialitatea în detrimentul abilităților. Niciunul dintre membri nu este o femeie sau o minoritate etnică. Mulți se așteaptă ca Xi, în vârstă de 69 de ani, să încerce să păstreze puterea pe viață.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG