Linkuri accesibilitate

Xi Jinping în Kazahstan, prima lui călătorie în străinătate de la pandemia COVID-19


Xi Jinping și Kasym-Jomart Tokaev
Xi Jinping și Kasym-Jomart Tokaev

Președintele chinez Xi Jinping a sosit în Kazahstan pe 14 septembrie. Este prima sa călătorie în străinătate de la pandemia COVID-19. Președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev l-a întâmpinat pe Xi la aeroportul din Nur-Sultan, iar cei doi lideri au purtat discuții la complexul prezidențial Aqorda din capitala kazahă.

Toqaev i-a mulțumit lui Xi pentru că a ales Kazahstanul ca prima sa destinație în străinătate de la pandemie, subliniind că vizita liderului chinez a fost efectuată cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice între cele două națiuni vecine și i-a mulțumit lui XI pentru sprijinul acordat dezvoltării economice a Kazahstanului. Xi a declarat că China sprijină Kazahstanul în chestiuni regionale și internaționale și „va continua să sprijine în mod decisiv Kazahstanul în apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale”, dar și în realizarea reformele pe care și le-a propus.

De asemenea, a adăugat Xi, China „se va opune categoric ingerinței oricăror forțe în afacerile interne ale țării dumneavoastră”. Xi urmează să părăsească Kazahstanul pentru merge în orașul Samarkand din Uzbekistan, unde va participa la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de China, programat pentru 15-16 septembrie. În timpul summitului, se așteaptă ca el să poarte discuții cu președintele rus Vladimir Putin pentru prima dată de când Rusia a lansat invazia sa în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG