Linkuri accesibilitate

Zaharova critică interzicerea zborurilor Air Moldova spre Moscova


Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, ianuarie 2022.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, ianuarie 2022.

Decizia autoritățile moldovene de a interzice reluarea curselor Air Moldova spre Moscova „îi afectează în primul rând pe cetățenii acestei țări” , a declarat joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus. Ea a precizat că în acest moment, peste 220.000 de moldoveni au și cetățenia rusă și că diaspora moldoveană din Rusia are peste jumătate de milion de oameni, relatează agenția de stat TASS.

Zaharova a criticat totodată autoritățile de la Chișinău că ar „politiza” , în detrimentul propriilor cetățeni, anumite „aspecte ale cooperării bilaterale”, numai pentru a „face pe placul forțelor externe care urmăresc să impună Republicii Moldova o agendă anti-rusă”. Mai mult, ea a insinuat că „cineva câștigă” de pe urma acestei situații, dar nu a spus cine.

Pe 9 septembrie, Air Moldova își anunța intenția de a relua cursele spre Moscova de la 1 octombrie. O zi mai târziu, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a spus că interzice operatorilor aerieni naționali să zboare în spațiul aerian al Federației Ruse, din motive de siguranță și securitate.

AAC a precizat că a ținut cont și de decizia de suspendare a tuturor certificatelor și aprobărilor date agenților aeronautici ai Federației Ruse de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor.

Air Moldova nu a renunțat însă la ideea de a relua cursele spre Rusia, cerând Autorității Aeronautice Civile (AAC) să spună dacă decizia din 10 septembrie, prin care Autoritatea a interzis explicit zborurile spre această destinație, face parte dintr-un „pachet de sancțiuni” ale Republicii Moldova față de Federația Rusă.

Într-o postare pe site-ul său, principala companie aeriană de la Chișinău spune că a cerut „în regim de urgență” explicații de la AAC și că își „rezervă dreptul” să „apeleze la instanță”.

„Are Republica Moldova stabilit și aplicat sau s-a alăturat la un pachet de sancțiuni față de Federația Rusă care implică limitări în domeniul efectuării operațiunilor aeriene în Federația Rusă?”, întreabă, între altele, Alexandru Ceban, directorul general de la Air Moldova, într-o scrisoare adresată lui Vasile Șaramet, directorul general al AAC.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG