Linkuri accesibilitate

Zeci de școli și grădinițe din Chișinău, afectate de furtună. Primăria cere ajutorul guvernului


Curtea unei grădinițe din sectorul Râșcani al capitalei, după ploaia puternică din 9 august, 2022
Curtea unei grădinițe din sectorul Râșcani al capitalei, după ploaia puternică din 9 august, 2022

Zeci de școli și grădinițe din capitală au rămas fără acoperișuri, cu geamurile sparte și cu pavilioanele distruse după ploaia torențială din 9 august. Mai exact, este vorba de 28 de instituții din sectorul Ciocana, 27 de instituții din sectorul Râșcani, 12 instituții din sectorul Botanica, șase din Buiucani și o instituție de învățământ din sectorul Centru.

Furtuna a afectat cel mai mult sectoarele Ciocana și Râșcani. Potrivit autorităților municipale, au fost avariate instituții de educație, blocuri de locuit și curți ale blocurilor. Ploile au spălat mai multe străzi, fiind distrus asfaltul și iluminatul stradal. Peste 3.000 de copaci au fost doborâți.

Pentru a acoperi prejudiciile, primarul Ion Ceban va convoca în ședință Consiliul Municipal Chișinău pentru a suplini fondul de rezervă cu 20 de milioane de lei. El s-a adresat și guvernului cu solicitarea să acopere cheltuielile pentru reabilitarea instituțiilor de învățământ care au fost afectate de furtună. Ion Ceban susține că aceste prejudicii sunt de circa 12,5 milioane de lei.

Pretorul de la Râșcani, Vlad Melnic, a precizat că în cele două sectoare cele mai afectate s-au înregistrat pagube la 225 de adrese, inclusiv instituții medicale, de învățământ, scuaruri și parcuri. Mai multe familii care s-au pomenit cu apartamentele inundate, de pe strada Braniștii, vor putea să locuiască o vreme în centrul municipal de plasament pentru refugiați, până acestea vor fi reparate.

Autoritățile susțin că angajații serviciilor de profil din capitală lucrează pentru ca în următoarele zile să fie remediate toate consecințele furtunii din 9 august.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG