Ştirile presei moldovene
- Inspectoratul General al Poliției spune că a primit, pe 5 iulie, peste 50 de amenințări cu bombă care ar viza instituții publice, iar toate au fost false, scrie portalul Newsmaker.md. Nu este limpede dacă poliția a fost alertată de una și aceeași persoană sau de mai multe. În mesajele false, se spune că ar fi fost minate sediile parlamentului, guvernului, ale judecătoriilor din capitală și ale spitalelor. Doar la Aeroportul Internațional Chișinău au existat trei amenințări false cu bombă în ultimele două zile.
- Numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 a crescut cu aproape 120% în ultima săptămână față de cea precedentă. În săptămână 27 iunie – 3 iulie au fost înregistrate peste o mie de cazuri noi, potrivit datelor ministerului Sănătății citate de Pro TV Chișinău. În Chișinău și Ialoveni se atestă cea mai mare incidență. Unele spitale, ca cel din Ialoveni, au reintrodus restricțiile anti-covid, așa încât medicii și pacienții sunt obligați să poarte mască în incinta instituției. A crescut și numărul internărilor în rândul copiilor și gravidelor.
- Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat asigurări într-o emisiune a postului TV8 că R. Moldova nu va rămâne fără gaze la iarnă. Moldovagaz controlează majoritatea conductelor de gaze moldovene, fiind controlată la rândul ei de concernul rus de stat Gazprom. Riscul de a rămâne fără gaze „nu există”. Întrebarea este „care va fi sursa gazelor și prețul”, a spus Ceban. Moldovagaz tocmai a cerut Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică o nouă majorare a tarifelor, explicând că gazele importate din Rusia s-au scumpit din cauza creșterii prețurilor la bursele internaționale.
- O inițiativă dezbătură la 5 iulie de comisia de specialitate a parlamentului prevede îmbunătățiri legislative pentru a permite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale să confiște și să vândă mai ușor asemenea bunuri, relatează portalul Ziarului de Gardă. Între altele, proiectul prevede că va fi posibilă vânzarea mijloacelor de transport sechestrate, chiar înainte de confiscarea propriu-zisă a acestora prin decizii de judecată. Confiscarea se face după o procedură lentă, iar bunurile își pierd valoarea în timp, au explicat autorii inițiativei, care va ajunge în atenția plenului parlamentului. O investigație a Ziarului de Gardă arată că numai 1% din bunurile sechestrate de Agenție timp de cinci luni au putut fi vândute în condițiile legii actuale iar banii – vărsați în buget.
- Portalul Jurnal.md citează o declarație a liderului de la Tiraspol, făcută postului rusesc de televiziune Rossia 1, în care Vadim Krasnoselski spune că nu vede „nicio dorință” din partea autorităților moldovene „de a porni o agresiune militară” împotriva regiunii transnistrene. „Autoritățile de la Chișinău s-au dovedit a fi constructive în acest sens”, este citat Krasnoselski. El a negat și că pe teritoriul din stânga Nistrului ar avea loc mobilizarea tinerilor în rândul armatei ruse, pentru războiul din Ucraina.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- O postare a portalului Jurnal.md despre faptul că Parlamentul European a sprijinit la vot dublarea cotelor de export pe piața europeană pentru 7 categorii de produse agricole moldovene este una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Dacă și țările membre ale UE acceptă propunerea, se va mări cota importurilor fără taxe pe piața europeană pentru unele categorii de produse moldovene încă supuse taxelor ca roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.
- Pe Instagram-ul moldovean, este virală o imagine postată de portalul Newsmaker.md: o sculptură apărută la Praga, înfățișând o mamă din Ucraina, care a avut de suferit de pe urma agresiunii rusești și a fost nevoită să ia calea pribegiei.