Linkuri accesibilitate

Zeci de avocați protestează la Parlament nemulțumiți de modificarea legii cu privire la avocatură


Zeci de avocați protestează la Parlament, nemulțumiți de inițiativa PAS de a elimina amendamentul care le garantează un grad înalt de imunitate. Schimbarea este promovată de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Articolul din legea avocaturii, care ar urma să fie șters, prevede că: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. Altfel spus, fără această prevedere, avocații vor putea fi reținuți și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

În replică, Olesea Stamate a spus că raționamentul amendamentului său este lupta cu corupția, fără ca apărătorii să mai aibă timp să distrugă probe. „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”, a menționat Stamate.

Apărătorii au cerut retragerea inițiativei. Timp de două zile, pe 18 și 19 ianuarie, s-au aflat în grevă japoneză, iar de joi, 20 ianuarie sunt în grevă generală în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG