Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de moldoveni și-ar fi falsificat certificatele de vaccinare


În timp ce unii fac coadă la vaccinare, alții își falsifică certificatele
În timp ce unii fac coadă la vaccinare, alții își falsifică certificatele

Numărul certificatelor false de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova este estimat la câteva zeci de mii, a declarat Europei Libere Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Într-adevăr, se estimează că există câteva zeci de mii de falsificări și sunt mai multe forme de a falsifica un proces de vaccinare. Una este că persoana vine la Centrul de vaccinare, se înregistrează, însă vaccinul este aruncat la chiuvetă”, a declarat Jelamschi într-un interviu pe 9 februarie.

În alte cazuri, certificatele sunt eliberate unor persoane care nici nu se prezentă la Centrul de vaccinare. Procurorii au intentat 94 de cauze penale pe faptul falsificării certificatelor, înregistrând și cazuri în care deținătorul se afla în străinătate în momentul presupusei sale vaccinări în R. Moldova.

Nicolae Jelamschi (ANSP): Zeci de mii de certificate COVID ar putea fi false
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:17 0:00

„Mai este și alt tip de falsificare, când se introduc datele retroactiv, deci astăzi a intrat registratorul în sistem și introduce datele ambelor doze de vaccin cu 2-3 luni în urmă”, a mai spus Jelamschi.

Descoperirea unui număr atât de mare de certificate de vaccinare false survine într-un moment în care vaccinarea reală bate pasul pe loc. Sunt vaccinate „29,96%, calculat dintr-un număr al populației generale a Republicii Moldova de aproximativ 3,6 milioane de oameni”, a spus directorul ANSP. Procentul pune Republica Moldova printre țările cu cele mai mici rate de vaccinare de pe continentul european.

Nicolae Jelamschi a mai spus că valul de cazuri noi de infectare potențat de varianta Omicron a coronavirusului încă nu s-a încheiat. „O să avem o creștere probabil încă o săptămână-două, după aceea o să începem a scădea”, a spus șeful ANSP.

Jelamschi a repetat estimările optimiste ale altor epidemiologi șefi din țările europene despre faptul că Omicron, cauzând un număr mare de infectări, dar fără a duce la forme grave ale maladiei, poate crea imunitate colectivă.

„Probabil că într-o perioadă oarecare în Europa deja va interveni o acalmie în tot acest proces și ne dorim ca acest virus să devină unul obișnuit, care să nu ne creeze probleme în sistemul de sănătate și oamenilor”, a mai spus în interviul acordat Europei Libere Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

XS
SM
MD
LG