Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de oameni au manifestat la Tbilisi în sprijinul aderării Georgiei la UE


La Tbilisi, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pe 20 iunie, cerând admiterea Georgiei în Uniunea Europeană, după ce executivul comunitar a recomandat amânarea candidaturii acesteia.

„Marșul pentru Europa” a fost organizat de principalele forțe pro-democratice de opoziție din țară pentru a demonstra, potrivit acestora, „angajamentul poporului georgian față de opțiunea sa europeană și față de valorile occidentale”. Aderarea la UE este o „alegere istorică și o aspirație a georgienilor, pentru care toate generațiile au făcut sacrificii”, au declarat organizatorii mitingului pe Facebook.

Șota Digmelașvili de la mișcarea pentru drepturi civice „Rușine” a dat citire unui manifest și a anunțat lansarea unei noi mișcări populare care va înainta mai multe cereri guvernului, amenințând cu „nesupunerea în masă” dacă acestea nu vor fi îndeplinite.

Potrivit manifestului, „principalul obstacol în calea europeană a țării este Bidzina Ivanișvili”, miliardarul fondator al partidului de guvernământ Visul georgian, despre care se crede că este cel mai important factor de decizie în țara din Caucazul de Sud, chiar dacă nu deține nicio funcție.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG