Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de oameni stau la rând pentru o operație de endoprotezare și de cataractă 


Pentru operațiile de cataractă, pe lista de așteptare erau înscriși 4.537 de pacienți
Pentru operațiile de cataractă, pe lista de așteptare erau înscriși 4.537 de pacienți

Un raport al Curții de Conturi privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a scos în evidență mai multe nereguli în listele de așteptare pentru intervențiile de cataractă și de protezare. Oamenii așteaptă cu anii sau plătesc pentru a fi operați, chiar dacă au poliță. 

Potrivit auditului, în anul 2022, pe lista de așteptare pentru protezarea aparatului locomotor (endoprotezare) erau 2.776 de persoane, dintre care doar 1.158 au fost operate, ceea ce reprezintă 42%.

Pentru operațiile de cataractă, pe lista de așteptare erau înscriși 4.537 de pacienți și doar 2.100 sau 46% au beneficiat de aceste servicii medicale.

Auditorii au explicat că unii pacienți refuză operațiile sau pleacă peste hotare. În același timp, instituțiile medicale nu sunt în stare să mărească numărul intervențiilor, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) actualizează cu greu listele.

Te-ar putea interesa: Cine ar putea fi scutit de plata poliței medicale în sumă fixă

Auditul a mai scos în vileag că nu există o listă cu pacienții care au nevoie să fie operați de urgență. Cu toate acestea, 1.515 de persoane au fost trimise de urgență la intervenții.

  • 730 de persoane au beneficiat de intervenții chirurgicale înainte de a fi incluse în lista de așteptare;
  • 171 de persoane din listele de așteptare au indicat că au fost operate contra plată;
  • 1.269 de persoane au beneficiat de intervenție, dar nu s-au regăsit în lista de așteptare transmisă instituțiilor medicale.

Uitați cu anii pe listele de așteptare

În timpul prezentării rezultatelor auditului, directorul CNAM, Ion Dodon, a declarat că, în anul 2022, listele de așteptare, care au trecut în gestiunea CNAM de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, au fost actualizate.

„În vara anului 2022, se efectuau intervenții pentru persoanele care erau de două luni pe lista de așteptare. După actualizare, am constatat că unii cetățeni au fost uitați, fiind în lista de așteptare din anul 2017. Noi am început să le trimitem scrisori acestor persoane. Am ajuns la situația anului 2021, când persoanele se află în lista de așteptare de 1-2 ani”, a precizat Dodon.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că listele de așteptare numără acum zeci de mii de pacienți.

„Ministerul Sănătății își dorește să debirocratizeze întregul proces. În primul rând, trebuie să luăm în considerare că în anul 2021 nu au fost efectuate aceste operații sau au fost într-un număr redus (n.r. din cauza pandemiei). Lista de așteptare se absorbise în 2019, când s-au efectuat multe operații, dar acum lista de așteptare pentru endoprotezare este de zeci de mii de oameni. Ne dorim să includem mai mulți prestatori de astfel de servicii în contractare și să identificăm sume suplimentare”, a declarat Nemerenco.

Ai bani, ai sănătate

Directorul CNAM a spus că cei care sunt operați fără rând merg la instituțiile private, unde plătesc câte 7.000-8.000 de lei pentru intervenție: „Probabil, nu este în interesul pacientului să se includă pe lista de așteptare”.

Întrebată de membrul Curții de Conturi, Sergiu Știrbu, ce vor întreprinde autoritățile în legătură cu persoanele asigurate care au achitat pentru aceste servicii, ministra Sănătății a răspuns că statul nu le va restitui banii.

„Oamenii care au o situație financiară mai bună în comparație cu media pe republică nu își doresc să aștepte aceste rânduri mari. Totodată, ei sunt în lista de așteptare, dar nu mai așteaptă. Noi nu putem să îi restituim banii cuiva care a fost pus în listă trei luni în urmă, pentru că, în acest caz, cel care stă de 3 ani în listă riscă să mai aștepte încă 3 ani”, a spus și Ion Dodon.

Te-ar putea interesa: Biletul de trimitere de la medicul de familie nu mai este obligatoriu

În replică, Sergiu Știrbu a spus că statul ar avea bani ca să le returneze cheltuielile celor care achită polița medicală obligatorie.

„Oamenii trebuie să fie motivați să achite prima de asigurare. Nu văd o problemă să facă operația la privat și statul să le compenseze suma, întrucât la sfârșitul anului 2022 în bugetul CNAM erau 1,35 miliarde de lei”, a explicat membrul Curții de Conturi.

Potrivit lui, la sfârșitul anului 2022, după actualizare, în listele de așteptare pentru operațiile de endoprotezare și de cataractă se aflau circa 40.000 de persoane, în timp ce cu un an în urmă, pe liste erau 19.000.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG