Linkuri accesibilitate

Zelenski îi demite pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate ucrainean


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 14 iulie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 14 iulie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a concediat pe cel mai înalt procuror al țării și pe șeful serviciului de securitate al statului, într-o remaniere care a pornit de la rapoartele potrivit cărora zeci de persoane din serviciile de securitate lucrează în prezent împotriva intereselor ucrainene pe teritoriul ocupat de Rusia.

Decretele semnate la 17 iulie i-au scos din funcții pe procurorul general Irina Venediktova și pe Ivan Bakanov, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Într-o declarație, Zelenski a declarat, fără a-i menționa pe Venediktova sau Bakanov pe nume, că „acțiunile specifice și orice inacțiune a fiecărui oficial din sectorul de securitate și din agențiile de aplicare a legii vor fi evaluate.”

El a mai spus că, „până în prezent, au fost înregistrate 651 de proceduri penale privind activitățile de trădare și colaborare ale angajaților din cadrul procuraturii, ale organelor de anchetă preliminară și ale altor agenții de aplicare a legii”. „Mai mult de 60 de angajați ai procuraturii și ai SBU au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului nostru", a spus el.

„Astfel de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale a statului și legăturile înregistrate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase în ceea ce privește relevanța liderilor." „Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat. Astăzi, am decis să-i demit din funcție pe procurorul general și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei", a mai declarat Volodimir Zelenski.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG