Linkuri accesibilitate

Zelenski în Marea Britanie. Urmează Bruxelles?  


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta) și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, Londra, 8 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta) și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, Londra, 8 februarie 2023

Va merge Zelenski la Bruxelles?  

Marea Britanie a anunțat miercuri o creștere imediată a livrărilor de armament către Ucraina pentru a o ajuta să respingă o ofensivă rusească tot mai intensă și a promis să instruiască piloți militari ucraineni.

Anunțurile au fost făcute cu ocazia unei vizite-surpriză făcute miercuri la Londra de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Este a doua vizită în străinătate făcută de liderul de la Kiev după invadarea țării lui de către Rusia, în urmă cu aproape un an. Prima a fost la Washington, în decembrie, iar a treia – relatează Reuters - ar urma să fie la Bruxelles, unde se va ține joi un summit al Uniunii Europene.

Zelenski a fost întâmpinat de prim-ministrul britanic conservator Rishi Sunak nu o dată, ci de două ori: mai întâi la scara avionului militar cu care a sosit la aeroportul Stanstead, la nord de Londra, apoi pe scările reședinței din Downing Street. Nr. 10.

Zelenski a mai avut pe agenda britanică o întâlnire cu militari ucraineni aflați la instruire în Marea Britanie, o adresare către Parlament și primirea la noul suveran britanic, Regele Charles III.

Întâmpinat cu aplauze și ovații prelungi la Westminster Hall, Zelenski a vorbit în engleză, ca și în discursul din Congresul de la Washington, despre eroismul arătat de țara-gazdă în diferite momente dificile ale istoriei, de exemplu al doilea război mondial, comparându-l cu provocările cu care se confruntă astăzi Ucraina invadată de Rusia.

„Vom învinge răul întotdeauna” a spus Zelenski, insistând că în ciuda faptului că răul își poată arăta din nou fața, „libertatea va învinge”, iar „Rusia va pierde”. „În consecință, lumea se va schimba, o schimbare de care era de multă vreme nevoie”, a mai spus liderul Ucrainei.

Zelenski a vorbit de asemenea pe larg despre nevoia de sporire a ajutorului militar pentru țara sa; în special, în momentul de față, de avioane de luptă.

În finalul discursului, liderul ucrainean a spus că data trecută când a vizitat parlamentul a plecat mulțumind pentru ceai, iar acum vrea să plece mulțumind cu anticipare pentru avioane de luptă britanice.

Înaintea sosirii lui Zelenski, premierul britanic Sunak a anunțat că Marea Britanie plănuiește să „instruiască piloți de avioane de luptă și pușcași marini” din rândul forțelor armate ucrainene.

Instruirea piloților are ca scop ca ei să fie capabili să conducă aeronave de tipul celor folosite de NATO, se mai spune în declarație.

Potrivit unui declarații de la biroul de presă al lui Sunak, el urma să discute cu Zelenski despre o strategie duală în sprijinul britanic pentru Ucraina: mai întâi o mărire imediată a livrărilor de armament pentru ca ucrainenii să facă față unei eventuale ofensive rusești la primăvară, iar apoi un sprijin „pe termen lung”.

Marea Britanie a anunțat tot miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei, având ca ținte indivizi și companii care „profită de pe urma mașinăriei de război a Kremlinului”.

Va merge totuși Zelenski la Bruxelles?

Vizita lui Zelenski la Londra vine la puțin timp după ce oficialii Uniunii Europene și-au adresat reciproc reproșuri pentru scurgerea în presă de informații despre o posibilă vizită la Bruxelles a liderului ucrainean.

Ziarul britanic Guardian a relatat că Zelenski urma să meargă la Bruxelles joi, 9 februarie, pentru a participa personal la un summit UE și a se adresa Parlamentului European într-o sesiune extraordinară.

Cu aproximativ 48 de ore înaintea posibilei vizite, însă, știrea despre ea a ajuns în presa italiană, fiind anunțată mai târziu într-un tweet Partidul European al Poporului (EPP), grupare de centru-dreapta din legislativul european. „Abia așteptăm să vă spunem bun-venit la Bruxelles, D-le Președinte”, se spunea în postarea ștearsă ulterior, dar al cărei screenshot a apucat să apară în Politico.

Guardian a scris că președintele Consiliului European, Charles Michel, cel care organizează asemenea întruniri la vârf, a dat vina pentru scurgere pe Parlament. Purtătorul lui de cuvânt nici n-a confirmat, nici n-a infirmat știrea, spunând că „există o invitație deschisă pentru președintele Zelenski de a vizita Bruxelles”.

Același Guardian a notat că disputa este un motiv de jenă pentru președinta PE, Roberta Metsola, care este pe deasupra și șefa grupării EPP din Parlament.

Săptămâna trecută, Zelenski a pus sub semnul întrebării sugestiile privind o vizită la Bruxelles spunând că „sunt riscuri mari oriunde aș merge”.

Guardian opinează că disputa despre știrea ajunsă neautorizat în presă ilustrează cum liderii UE se întrec în a-și afișa solidaritatea cu Ucraina și cu Zelenski.

Canzone si, Zelenski no

Între timp, a fost anulat în urma unor controverse de natură politică planul ca Zelenski să se adreseze prin video în seara finală a festivalului italian de muzică ușoară de la Sanremo, care se va încheia la 11 februarie.

Politicieni italieni cu afiliații partinice diferite au spus că apariția liderului ucrainean ar fi nelalocul ei în evenimentul de divertisment găzduit de televiziunea publică italiană, Rai.

A fost lansată de asemenea o petiție, semnată de cel puțin 30.000 de oameni, împotriva „militarizării” festivalului.

Zelenski ar fi trebuit să vorbească sâmbătă seară, dar s-a decis ca să trimită mai bine un mesaj scris, care va fi citit cu voce tare de moderatorul festivalului, Amadeus.

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, sprijină Ucraina, iar cabinetul ei urmează să semneze o înțelegere cu Franța care ar urma să permită Romei să trimită Kievului sisteme antiaeriene.

Potrivit Reuters, opoziția față de mesajul video al lui Zelenski ilustrează diviziunile de opinie din societatea italiană. Un nou sondaj de opinie, publicat recent de Rai, arată că numai 40% din italieni sprijină livrările de arme către Ucraina, în vreme ce 52% sunt împotrivă. Același sondaj sugerează că peste 38% din italieni ar dori ca războiul din Ucraina să se încheie printr-un acord de pace cu Rusia, chiar dacă la negocierea lui nu ar participa Kievul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG