Linkuri accesibilitate

Zelenski: Încă mai sunt obstacole în calea exporturilor de cereale pe Marea Neagră


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 20 ianuarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 20 ianuarie 2023

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat eliminarea obstacolelor care, potrivit acestuia, continuă să perturbe exporturile de produse alimentare din porturile țării sale de la Marea Neagră.

Vorbindu-le, pe 21 ianuarie, reprezentanților la Conferința internațională a miniștrilor agriculturii care are loc la Berlin, Zelenski i-a îndemnat, de asemenea, să sprijine în continuare Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră - programul care, timp de aproape șase luni, a permis exporturile de cereale și alte produse alimentare prin principalele porturi ucrainene de la mare.

O inițiativă cu probleme

La sfârșitul lunii iulie, anul trecut, ONU și Turcia mediau o înțelegere între Ucraina și Rusia pentru a permite transportul cerealelor și furajelor pe Marea Neagră, întrucât războiul punea în pericol siguranța navelor comerciale și, implicit, una dintre cele mai importante rute de transport cerealier către țările cu probleme. Primul transport de cereale ucrainene a părăsit portul Odesa în dimineața zilei de 1 august, după mai bine de jumătate de an în care fluxul de transporturi către țările dependente de cerealele ucrainene fusese întrerupt.

Chiar și așa, cu o circulație moderată, din pricina recoltelor compromise de război, și a neîncetatelor neînțelegeri pe tema acordului, un raport ONU din septembrie avertiza că războiul din Ucraina este factor determinant al foametei în lume.

Seceta din Cornul Africii, unde penuria de alimente a fost agravată de obstacolele în calea importului de cereale ucrainene din cauza invaziei Rusiei din februarie, a fost indicată ca factor care a dus oamenii în „pragul foametei”.

Siria, în Orientul Mijlociu, și țările din America Latină Guatemala, Honduras și Haiti se numără, de asemenea, printre cele 19 „puncte fierbinți ale foametei”. În total, se așteaptă ca un număr record de aproximativ 970.000 de persoane să se confrunte cu o "foamete catastrofală" în întreaga lume dacă nu se iau măsuri, se spunea în raportul ONU.

Rusia a avertizat nu odată că nu va accepta reînnoirea Inițiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, invocând încălcarea unor prevederi și sancțiunile comerciale aplicate Rusiei. În noiembrie, când expira primul acord, Rusia a amânat până în ultimul moment reluarea Inițiativei, încercând să forțeze redeschiderea canalor bancare și comerciale închise de sancțiunile impuse pe piețele occidentale.

Ministerul rus de Externe spunea pe atunci că transporturile de cereale ucrainene și „normalizarea” exporturilor agricole proprii ale Rusiei sunt complementare în pachetul unic de măsuri pentru securitatea alimentară globală insistând asupra faptului că doar „accesul neîngrădit al alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale” ar face posibilă stabilizarea prețurilor.

Ucraina a acuzat Moscova că joacă „jocurile foamei” cu lumea și nu puțini au fost oficialii europeni care i-au dat dreptate. Între cele 10 condiții puse în noiembrie de Zelenski pentru a începe negocierile de pace se afla și cea a „siguranței alimentare.” „Cred că inițiativa noastră privind exportul de cereale merită o prelungire pe termen nelimitat - indiferent când se termină războiul. Dreptul la hrană este un drept fundamental al fiecărei persoane din lume”, spunea el în noiembrie.

Foametea ca armă de război

„Lumea are nevoie de mai multă hotărâre și de mai multă cooperare pentru a opri agresiunile care perturbă piața alimentară”, le-a transmis Zelenski printr-un mesaj video, participanților la conferința internaționale a miniștrilor agriculturii care a avut loc pe 21 ianuarie la Berlin. „Opriți orice națiune care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente. Urmăriți orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument al politicii sale”.

Înainte ca Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră să fi fost convenită, la sfârșitul lunii iulie, Ucraina - un furnizor important de cereale, semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele globale - și alte țări acuzau Rusia că folosește foametea ca armă prin blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră. Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite au ajuns la acest acord, care a deschis, de asemenea, calea alimentelor și îngrășămintelor rusești către piețele globale, în ciuda sancțiunilor. Transporturile sunt monitorizate de un centru comun de coordonare din Istanbul, care include reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și Turciei.

Zelenski spune că, la ora actuală, există o coadă de peste 100 de nave la intrarea în strâmtoarea Bosfor, așteptând să fie inspectate. Navele, spune Zelenski, sunt reținute timp de săptămâni întregi pentru că reprezentanții ruși blochează inspecțiile.

Acest lucru ar putea afecta prețurile alimentelor în Europa și reprezintă un risc tot mai mare de instabilitate socială pentru Asia, a avertizat el. În țări din Africa, precum Etiopia sau Sudan, ar putea însemna foamete pentru mii de familii, a adăugat Zelenski.

La 21 ianuarie, Rusia a negat că blochează navele ucrainene cu cereale și a acuzat Kievul că a creat un „blocaj artificial în trafic”. Moscova susține că în prezent nu există decât 64 de nave ancorate în largul porturilor ucrainene și în zonele de inspecție. „Ordinea inspecției acestora este stabilită de partea ucraineană, reprezentanții ruși nu au nicio influență în acest sens”, a precizat Ministerul rus de Externe într-o declarație citată de agenția de presă dpa.

XS
SM
MD
LG