Linkuri accesibilitate

Zelenski: Armata rusă a înregistrat pierderi „extraordinar de importante” la Bahmut și Vuhledar


Vedere aeriană a orașului Bahmut, locul unde au loc lupte grele cu trupele rusești în regiunea Donețk, Ucraina, 14 februarie 2023
Vedere aeriană a orașului Bahmut, locul unde au loc lupte grele cu trupele rusești în regiunea Donețk, Ucraina, 14 februarie 2023

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că forțele sale au provocat pierderi „extraordinar de semnificative” armatei ruse în sângeroasele confruntări din Bahmut și Vuhledar și din jurul acestora, în regiunea Donețk.

„Situația este foarte dificilă”, a afirmat Zelenski în discursul video din seara de 19 februarie. „Distrugem ocupantul și îi provocăm Rusiei pierderi extrem de semnificative. Repet iar și iar: Cu cât Rusia pierde mai mult acolo, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război cu victoria Ucrainei”.

Forțele rusești au suferit pierderi masive în ultimele săptămâni în jurul Bahmutului și la Vuhledar, un oraș care se află în apropierea liniei de demarcație dintre teatrul de operațiuni din est și cel din sud.

Imagini cu drone militare ucrainene postate săptămâna trecută par să arate că rușii au pierdut aproape 30 de vehicule blindate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă de infanterie, în luptele din jurul Vuhledar, care avea o populație de aproximativ 14.000 de locuitori înainte de război.

„Nu sunt mercenarii Wagner, ci armata rusă”. Cum rezistă forțele ucrainene în fața ofensivei ruse de la Vuhledar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

Armata ucraineană pare să fi suferit, de asemenea, pierderi grele, dar niciuna dintre părți nu a furnizat cifre privind numărul de victime înregistrate în rândul propriilor forțe, iar informațiile de pe câmpul de luptă sunt dificil de verificat din surse independente. Anterior, Zelenski promisese că „fiecare atac rusesc asupra oricărei regiuni a statului nostru va avea consecințe juridice concrete pentru statul terorist.”

Rusia, judecată pentru crime împotriva umanității

În discursul său video nocturn anterior, din 18 februarie, Volodimir Zelenski spunea că Kievul a „primit semnale puternice din partea partenerilor noștri și promisiuni concrete că tragerea Rusiei la răspundere pentru agresiunea și teroarea împotriva Ucrainei și a poporului său este inevitabilă”.

El a adăugat că astfel de angajamente se aplică „nu numai la prejudiciile provocate de Rusia din 24 februarie 2022, ci începând cu 2014”, făcând referire la ocuparea de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea și la faptul că Kremlinul a încurajat războiul separatist în unele părți din estul Ucrainei.

La 19 februarie, armata ucraineană informa că luptele în jurul mai multor așezări din regiunile Harkov, Luhansk și Donețk au continuat. În plus, Rusia a efectuat lovituri aeriene împotriva infrastructurii civile din regiunile Hmelnițki, Dnipropetrovsk, Donețk și Herson, inclusiv peste 50 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete.

Oficiali instalați de Rusia în regiune au declarat pentru TASS că forțele ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra orașului Donețk, controlat de separatiști, dar informația nu a putut fi verificată.

Autoritățile ucrainene din regiunea sudică Herson au declarat că un bombardament rusesc a lovit curtea unei case dintr-un sat din apropiere, ucigând trei membri adulți ai unei familii și că s-au înregistrat alți patru răniți, inclusiv doi copii.

„Ocupanții ruși au distrus o familie în regiunea Herson”, au transmis oficialii într-o declarație. „Trei persoane au murit la locul tragediei: tatăl, mama și un unchi”.

Trupele rusești au fost forțate să părăsească orașul Herson în noiembrie, într-o pierdere majoră de teren pe câmpul de luptă din sudul țării pentru Moscova.

Între timp, Reuters relatează că trupele ucrainene din apropierea orașului Siversk din estul țării au declarat că se pregătesc să apere zona, una dintre potențialele ținte ale anticipatei ofensive rusești. Siversk se află pe drumul spre orașul strategic mai mare Slovyansk și la aproximativ 20 de kilometri de Bahmut, pe care luptele l-au transformat în ultimele săptămâni în scena unor lupte și bombardamente mortale.

Armata ucraineană, a informat în 19 februarie că riscul unor atacuri cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei rămâne ridicat.

UE discută achiziția comună a armamentului pentru Ucraina

La Conferința de la München, prim-ministrul estonian Kaja Kallas a prezentat o procedură propusă pentru ca Uniunea Europeană să achiziționeze muniție pentru apărarea ucraineană în numele statelor-membre.

Conform acestei propuneri, statele membre ar pune fonduri la dispoziția UE care ar acorda contracte mari producătorilor de muniții, permițându-le acestora să își intensifice producția. Un program similar a fost creat în timpul pandemiei COVID-19 pentru a facilita producția de vaccinuri.

Agenda Conferinței de Securitate de la München a fost dominată de discuțiile despre Ucraina. Cu acest prilej, vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că „SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității” în Ucraina.

„Trebuie să se facă dreptate”, a adăugat ea, enumerând acuzații de „crimă, tortură, viol și deportare”. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a postat o declarație în care a respins determinarea SUA ca fiind „o încercare fără precedent de a demoniza Rusia”.

„Rusia folosește într-o zi producția europeană lunară de obuze de artilerie”, a declarat Kallas. El a adăugat că producătorii ruși lucrează non-stop și a îndemnat UE să extindă imediat producția.

„Acum este momentul, într-adevăr, să accelerăm producția și să mărim producția de produse standardizate de care Ucraina are nevoie cu disperare”, a afirmat sâmbătă și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Conferinței de la München.

La 24 februarie se va împlini un an de la invazia în masă neprovocată a Rusiei în Ucraina, care a declanșat cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și a dus la moartea a zeci de mii de oameni și la strămutarea altor milioane.

XS
SM
MD
LG