Linkuri accesibilitate

Avertismentul lui Zelenski: Lumea poate pierde lupta cu „terorismul și șantajul nuclear”


Organizația Națiunilor Unite a respins afirmațiile că s-ar afla în spatele întârzierilor în ceea ce privește trimiterea inspectorilor internaționali la instalația de la Zaporojie.

Bombardamentele din jurul centralei, de care Ucraina și trupele rusești de ocupație se acuză reciproc, stârnesc o tot mai mare îngrijorare pe plan internațional.

Avertismentele ucrainene și internaționale s-au intensificat în timp ce echipele de siguranță lucrează sub amenințarea armelor, iar rușii se pregătesc, se pare, să deturneze producția de energie de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu șase reactoare de concepție sovietică.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat la New York, la 15 august, că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) acționează în mod independent, dar că părțile ucraineană și rusă trebuie să cadă de acord asupra unei vizite. Comentariile ONU au fost făcute după ce Moscova s-a angajat să facă „tot ce este necesar” pentru a permite experților AIEA să viziteze Zaporojie și după ce ministrul rus al apărării ar fi vorbit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre situația centralei.

Ofertele Moscovei au venit la o zi după ce 42 de țări din întreaga lume au semnat o declarație prin care îndeamnă Rusia să își retragă forțele armate de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, afirmând că prezența lor reprezintă „un mare pericol”. În discursul său video din seara zilei de 15 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a preveni un accident sau alte evenimente catastrofale la Zaporojie din cauza acțiunilor Rusiei.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”, a declarat Zelenski. „Va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG