Linkuri accesibilitate

Zelenski cere „condamnarea statului terorist rus” după descoperirea gropii comune de la Izium


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să condamne „statul terorist” rus, în urma descoperirii unui mormânt colectiv și a dovezilor de tortură în Izium, la câteva zile după ce orașul a fost recucerit de la forțele rusești în timpul ofensivei de succes a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov.

Vorbind în discursul său video nocturn din 16 septembrie, Zelenski a declarat că Rusia ar trebui pedepsită cu sancțiuni mai dure. Zelenski a comparat descoperirile făcute la Izium în această săptămână cu masacrul de la Bucea din primăvară și a reiterat apelul său pentru înființarea unui tribunal internațional care să tragă Rusia la răspundere pentru crimele sale din Ucraina.

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a anunțat că vrea să trimită anchetatori la Izyum, în timp ce purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a descris informațiile ca fiind „respingătoare”, dar a spus că acestea sunt „în concordanță cu tipul de depravare și brutalitatea cu care forțele rusești au dus acest război”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG