Linkuri accesibilitate

Zelenski cere de la NATO „garanții de securitate” imediate pentru Ucraina


Orașul Artiomovsk (raionul Bahmut) este în mare parte distrus, 10 aprilie 2023. Artiomovsk se află în zona controlată de Kiev a așa-numitei Republici Populare Donețk
Orașul Artiomovsk (raionul Bahmut) este în mare parte distrus, 10 aprilie 2023. Artiomovsk se află în zona controlată de Kiev a așa-numitei Republici Populare Donețk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut „garanții de securitate eficiente pentru Ucraina”.

Operațiunile de salvare continuă în urma unui atac aerian rusesc care a lovit orașul Sloviansk din regiunea Donețk și care a provocat moartea a cel puțin 11 civili.

În discursul său video zilnic, la sfârșitul zilei de 15 aprilie, Zelenski a declarat că a avut o convorbire telefonică de 90 de minute cu președintele francez Emmanuel Macron, în timpul căreia cei doi lideri au afirmat „acele principii care unesc întreaga noastră coaliție anti-război”, inclusiv faptul că Rusia trebuie să se retragă de pe tot teritoriul ucrainean, că toate prevederile Cartei ONU trebuie să fie aplicate și că „niciuna dintre încălcările dreptului internațional de către Rusia nu poate fi ignorată”.

„Pe baza unor astfel de principii vor fi restabilite securitatea și pacea în relațiile internaționale”, a declarat Zelenski.

El i-a îndemnat pe liderii NATO să extindă „garanții de securitate eficiente pentru Ucraina” înainte de summitul NATO de la Vilnius din iulie, "chiar înainte de a ne alătura alianței". În septembrie, Ucraina a cerut NATO să o ia în considerare pentru o cale de aderare accelerată.

În cadrul unei conferințe regionale de securitate la Marea Neagră, care a avut loc la București pe 15 aprilie, ministrul apărării Oleksi Resnikov a cerut comunității internaționale „să preia inițiativa strategică și să fie pregătită să acționeze rapid și preventiv” în fața amenințărilor la adresa securității.

O astfel de abordare, a spus el, ar fi metoda cea mai bună de a trezi la realitate orice agresor. De asemenea, el a făcut apel la adoptarea unui „sistem de garanții” care, în opinia sa, ar pune capăt„dorinței Federației Ruse de a rezolva lucrurile prin forță”.

În discursul său video, Zelenski a declarat că peste 50 de clădiri au fost avariate sau distruse în atacul aerian de la Sloviansk din 14 aprilie și că „există încă cadavre” sub dărâmături. Una dintre victime a fost un bebeluș „,un băiat născut în 2021”, a spus el. Cel puțin 23 de persoane ar fi fost rănite în urma atacului.

„Niciunul dintre cei care se fac vinovați de această agresiune nu poate fi iertat sau uitat”, a conchis el.

Armata ucraineană a informat pe 16 aprilie că s-au înregistrat peste 60 de atacuri rusești de-a lungul frontului disputat din jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk, zona unde au avut loc în ultimele luni cele mai intense și sângeroase lupte. În plus, se mai spune în buletinul Statului Major General, au avut loc atacuri în zonele Herson și Zaporojie.

Administrația militară din regiunea Zaporojie a raportat un „atac masiv” în timpul nopții, care a avariat o biserică din așezarea Komișuvaha. Amploarea pagubelor și numărul posibilelor victime erau în curs de stabilire, a scris pe Telegram șeful administrației, Iuri Malașko.

XS
SM
MD
LG