Linkuri accesibilitate

Zelenski cere expulzarea Rusiei din ONU după atacul din Kremenciuk


Vorbind la Consiliul de Securitate ONU,Zelenski a acuzat Rusia că este „stat terorist”: „Sunt acte teroriste zilnice, fără zile libere. Ei lucrează ca teroriști în fiecare zi”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat marți Rusia că a devenit „un stat terorist”, care comite „acte teroriste zilnice” și a cerut excluderea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite.

Într-un discurs prin videoconferință la Consiliul de Securitate al ONU, Zelenski a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă Rusia la răspundere.

„Trebuie să acționăm urgent pentru a face tot ce se poate ca Rusia să oprească masacrul”, a spus Zelenski. El a avertizat că, în caz contrar, „activitatea teroristă” a Rusiei se va extinde în alte țări europene și din Asia, numind statele baltice, Polonia, Moldova și Kazahstanul.

Ucraina a convocat ședința Consiliului de Securitate după recenta intensificare a atacurilor Rusești și atacul aerian de luni asupra unui centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk, în care au fost ucise, potrivit lui Zelenski, cel puțin 18 persoane și au fost răniți alți 30 de oameni. „Zeci de oameni sunt dați dispăruți”, iar salvatorii au găsit bucăți de cadavre, inclusiv mâini și picioare, a mai spus președintele ucrainean, adăugând că, din păcate, ar putea exista mai multe victime.

Emmanuel Macron: Rusia nu poate fi lăsată să câștige războiul

Atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk, oraș situat la nord-vest de Dnipro, a trezit un val de condamnări.

Președintele francez Emmanuel Macron la o conferință de presă în timpul summitului G7, pe 28 iunie 2022, la Castelul Elmau din sudul Germaniei
Președintele francez Emmanuel Macron la o conferință de presă în timpul summitului G7, pe 28 iunie 2022, la Castelul Elmau din sudul Germaniei

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat atacul drept o „nouă crimă de război” și a promis că sprijinul Occidentului pentru Kiev nu va scădea.

Vorbind la sfârșitul summit-ului G-7 din Germania marți noaptea, președintele francez a declarat că Moscova „nu poate și nu ar trebui să câștige” războiul.

Principalele democrații industrializate vor sprijini Ucraina și vor menține sancțiuni împotriva Rusiei „atâta timp cât este necesar și cu intensitatea necesară”, a spus Macron

Rusia spune că nu a țintit în civili

Așa cum au făcut și în cazul altor atacuri, oficialii ruși au afirmat că centrul comercial nu a fost ținta loviturii aeriene de luni.

Ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, a spus la ședința Consiliului de Securitate ONU că armele rusești de mare precizie au lovit hangarele unei uzine de mașini din Kremenchiuk, în care s-ar fi aflat arme și muniții din Statele Unite și Europa destinate trupelor ucrainene din Donbas. Detonarea muniției a provocat un incendiu care s-a extins către centrul comercial, a spus Polianski.

La ședință, președintele Zelenski și-a început discursul virtual enumerând atacurile Rusiei din ultimele zile împotriva țării sale și dând prenumele și vârstele multora dintre victime. La final, el a cerut celor 15 membri ai Consiliului de Securitate și tuturor participanților să țină un minut de reculegere pentru a comemora „zecile de mii” de copii și adulți ucraineni uciși în război.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.
Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

S-a ridicat în picioare și trimisul rus, dar a protestat apoi față de decizia președintelui albanez al ședinței de a-i permite lui Zelenski să vorbească. Polianski a spus că discursul video al liderului ucrainean a încălcat tradițiile și practicile existente ale Consiliului de Securitate, care prevăd că liderii care doresc să se adreseze acestui organism trebuie să fie prezenți fizic la ședință.

Volodimir Zelenski a cerut excluderea Rusiei din ONU. „Ceea ce este pedepsit în cazul unor infractori și organizații criminale nu trebuie să rămână nepedepsit la nivelul unui stat care a devenit terorist”, a spus Zelenski, adăugând: „Sunt acte teroriste zilnice, fără zile libere. Ei lucrează ca teroriști în fiecare zi”.

Însă excluderea Rusiei din ONU este practic imposibilă, observă AP într-o relatarea despre discursul lui Zelenski. În calitate de membră permanentă a Consiliului de Securitate, Rusia poate folosi dreptul de veto pentru a bloca orice decizie în această privință.

XS
SM
MD
LG