Linkuri accesibilitate

Zelenski solicită UE să accelereze livrările de armament către Ucraina


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizitează o expoziție cu vehicule militare rusești distruse în centrul Kievului, la 9 mai.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizitează o expoziție cu vehicule militare rusești distruse în centrul Kievului, la 9 mai.

La 9 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat, în timpul unei întâlniri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită în Ucraina, necesitatea ca UE să livreze mai rapid muniția necesară.

De asemenea, Zelenski a criticat restricțiile privind exporturile de cereale din țara sa devastată de război, impuse de țările vecine din UE, afirmând că aceste măsuri sunt un avantaj pentru Rusia.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre integrarea europeană, chestiuni legate de apărare și sancțiunile împotriva Rusiei.

Vizita lui Von der Leyen este a cincea de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

„Mă bucur să revin la Kiev”, scria von der Leyen pe Twitter. „Aici, valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi (...) Salut decizia președintelui Zelenskiy de a face din 9 mai Ziua Europei și aici, în Ucraina”, a adăugat ea.

Vizita lui von der Leyen are loc într-o zi plină de simbolism, întrucât Uniunea Europeană sărbătorește, pe 9 mai, Ziua Europei, în amintirea Declarației Schuman prezentate de ministrul francez de externe Robert Schuman în aceeași zi, în 1950. Declarația este considerată piatra de temelie a ceea ce avea să devină UE cu 27 de membri.

Von der Leyen urmează să reafirme la Kiev „sprijinul neclintit al UE față de Ucraina”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Sosirea lui Von der Leyen a avut loc la câteva ore după ce Rusia a lansat 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat Kievul, într-un al doilea atac după un val de atacuri cu drone pe 8 mai.

„În total, în cele două valuri de atacuri asupra Ucrainei în noaptea de 9 mai, ocupanții ruși au lansat 25 de rachete de croazieră; 23 dintre ele au fost distruse de apărarea aeriană a Ucrainei", a declarat Statul Major General al armatei ucrainene într-o declarație din dimineața zilei de 9 mai.

Anterior, șeful administrației militare a capitalei, Serhi Popko, informa că apărarea aeriană a Kievului a detectat și distrus aproximativ 15 rachete deasupra orașului. Nu au fost înregistrate deocamdată victime sau pagube, a precizat Popko.

Atacul asupra Kievului a fost al doilea în câteva ore, după ce Rusia a lansat pe 8 mai 35 de drone sinucigașe și 16 rachete. Atacurile cu rachete au vizat regiunile Harkov, Herson, Nikolaev și Odesa și au provocat victime umane.

„Din nefericire, există civili morți și răniți. Au fost avariate blocuri de locuințe, case particulare și alte infrastructuri civile”, informează Statul Major General al Ucrainei. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat că, în cursul nopții de 8 mai, au fost rănite cinci persoane după un atac cu drone care a avariat clădiri și infrastructură.

În aceeași zi, Zelenski a marcat aniversarea sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, afirmând că națiunea sa va fi victorioasă asupra Rusiei, în timp ce Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, legat de Kremlin, a afirmat că forțele sale avansează în orașul Bahmut, din regiunea estică Donețk, în care se poartă, de luni de zile, lupte intense.

Prigojin spune că grupul Wagner nu a reușit să ocupe până acum orașul Bahmut din cauza faptului că nu a primit suficientă muniție. Cu câteva zile în urmă, a amenințat că se va retrage din oraș dacă aceasta nu va ajunge în curând. Pe 8 mai, el a recunoscut că forțele sale au început să primească mai multă muniție.

Zelenski a înaintat parlamentului un proiect de lege care prevede sărbătorirea oficială a zilei de 9 mai drept Ziua Europei în Ucraina, în timp ce Ziua Victoriei, 8 mai, ar urma să fie sărbătorită ca „zi de comemorare și victorie asupra nazismului”. Măsura a fost văzută ca un afront adus Rusiei, care a invadat Ucraina pentru a o împiedica să se integreze în Europa.

Rusia și alte foste republici sovietice sărbătoresc sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 mai, în timp ce Europa îl sărbătorește cu o zi mai devreme.

Zelenski a afirmat într-o declarație video din 8 mai că forțele rusești care invadează țara sa vor fi înfrânte cu ajutorul aliaților occidentali, la fel cum a fost învinsă Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial.

„Am distrus răul împreună, la fel cum stăm acum umăr la umăr împotrivindu-ne unui rău similar", o referire directă la Rusia și la invazia sa neprovocată.

„Alături de toate țările Europei libere, vom marca ziua de 9 mai în Ucraina ca Ziua Europei - ziua unei Europe unite, a cărei bază ar trebui să fie și va fi pacea; o zi a Europei noastre", a declarat Zelenskiy. „Ucraina a fost întotdeauna, este și va fi o parte a acestei Europe".

Pe câmpul de luptă, apărătorii ucraineni au respins 42 de atacuri în ultimele 24 de ore în direcția Bahmut-Avdiivka-Marinka din Donețk, a declarat armata la 9 mai. Cele mai aprige lupte au loc în Bahmut și Marinka, au adăugat comandanții armatei ucrainene.

XS
SM
MD
LG