Luând cuvântul la începutul paradei militare, Putin a declarat că lumea se află într-un moment de cotitură. El le-a spus miilor de soldați și spectatori la evenimentul care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste că țara sa luptă pentru viitorul său.
El a acuzat ceea ce a numit „elitele globaliste occidentale” că au semănat „ură, rusofobie, naționalism agresiv" și că distrug „familia, valorile tradiționale”, refrene pe care le-a folosit adesea de când a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie 2022.
Putin prezidează la 9 mai comemorări a căror amploare a fost mult redusă, în timp ce liderii fostelor state sovietice, printre care Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Belarus și Armenia, au participat la parada militară care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste.
Aceste țări au făcut parte din Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-au declarat independența odată cu prăbușirea U.R.S.S. dominată de Rusia, în 1991.
Parada militară are loc în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, lansată în februarie 2022, conflagrație care a izolat Moscova, a condamnat-o și sancționat-o internațional. De asemenea, parada are ca fundal emiterea unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională pentru Putin, care este așteptat să se adreseze miilor de soldați prezenți la eveniment.
Sub conducerea lui Putin, Rusia a făcut eforturi mari pentru a comemora cel de-al Doilea Război Mondial -în care au murit peste 20 de milioane de cetățeni sovietici - inclusiv pentru a reînvia parada militară pompoasă organizată în Piața Roșie în timpul sovietic.
În cei peste 20 de ani de când se află la putere, Putin a încercat din ce în ce mai mult să-i unească pe cetățenii ruși în jurul a ceea ce ei numesc Marele Război Patriotic, transformând amintirea celor patru ani de luptă împotriva Germaniei naziste într-o parte integrantă a identității naționale.
De asemenea, Putin a numit dizolvarea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului trecut, iar tendința sa tot mai accentuată spre o guvernare autoritară, inclusiv invazia Ucrainei, au impus comparația Rusiei lui Putin cu fostele imperii rus și sovietic.
Guvernarea sa din ce în ce mai represivă și agresiunea externă au îndepărtat mulți lideri străini, ceea ce a dus la scăderea numărului de demnitari străini dispuși să participe la parada sa nostalgică.
Prezența demnitarilor străini la sărbătoarea de 9 mai a scăzut după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina în 2014 și, mai ales, ca urmare a invaziei la scară largă din februarie 2022.
În 2021, pe fondul pandemiei COVID-19, președintele tadjik Emomali Rahmon a fost singurul șef de stat care a participat la parada de Ziua Victoriei. Prezența majorității liderilor la evenimentul din acest an a fost cunoscută abia în ultimul moment. Anul trecut, la puțin peste două luni după ce a început invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, niciun lider străin nu a venit la sărbătorirea celui de-al Doilea Război Mondial la Moscova.
De astă dată, conducătorul autoritar al Belarusului, Aleksander Lukașenko, participă la parada din acest an. Lukașenka, care este la putere de aproape 30 de ani, conduce în mod tradițional celebrarea Zilei Victoriei din 9 mai în Belarus, țară devastată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Se așteaptă ca Putin să poarte discuții cu liderii străini în perioada consacrată sărbătoririi Zilei Victoriei.