Linkuri accesibilitate

Zelenski condamnă „terorismul de stat” al Rusiei care continuă bombardamentele în Zaporojie


După bombardamentele rusești din Zaporojie, 10 octombrie 2022

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că cel mai recent atac al Rusiei asupra unor obiective civile din orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, în urma căruia au murit 14 persoane și alte zei, inclusiv copii, au fost rănite, a fost un act de „terorism la nivel de stat” care a dovedit că este imposibil de negociat cu Rusia.

„Terorismul constant împotriva populației civile este respingerea evidentă a Rusiei de a purta negocieri reale”, a spus Zelenskiy într-un mesaj video la sfârșitul zilei de 9 octombrie. „Terorismul la nivel de stat este una dintre cele mai grave crime internaționale.”

Oficialii ucraineni din Zaporojie spuneau că nouă rachete lansate de forțele rusești în cursul nopții au ucis 14 persoane și au rănit 70 de persoane, inclusiv 11 copii în două blocuri și zeci de case din oraș.

Peste noapte, noi bombardamente rusești asupra Zaporojie au distrus o clădire de apartamente, provocând răniți, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Staruh în dimineața zilei de 10 octombrie.

Centrala nucleară Zaporojie, aflată în apropiere, este situată la sud-vest de oraș, pe un teritoriu pe care Moscova l-a confiscat la începutul războiului.

„A fost o lovitură deliberată. Cel care a dat ordinul și cei care l-au executat știau unde să lovească”, a declarat Zelenski în mesajul său video. Declarația lui Zelenski a venit la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene pentru atacul recent asupra podului de 18 kilometri care leagă Crimeea anexată de Moscova de Rusia continentală, numindu-l un „act de terorism”. Fără a oferi dovezi, Putin și șeful Comitetului de Investigații al Rusiei au pus atacul asupra podului peste strâmtoarea Kerci pe seama forțelor speciale ucrainene.

Forțele rusești au bombardat, de asemenea, orașul Nikolaev, în sudul Ucrainei, în cursul nopții, lansând 10 rachete S-300, a anunțat șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim.

Cu toate acestea, Kim a scris pe Telegram că „potrivit datelor preliminare, nu există victime”.

Forțele ucrainene au continuat să obțină victorii în cadrul unei contraofensive din sud și nord-est care durează de câteva săptămâni, determinând forțele rusești să se retragă în multe zone.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, a declarat pe 9 octombrie că „de la începutul contraofensivei, au fost eliberați peste 1.170 de kilometri pătrați pe axa Herson”.

„Se luptă în continuare pentru consolidarea teritoriului, pentru curățarea acestuia și pentru desfășurarea operațiunilor de stabilizare, deoarece așezările în care intrăm conțin multe surprize lăsate de ocupanți”, a declarat ea pentru televiziunea ucraineană.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în actualizarea sa zilnică de informații din 10 octombrie că „forțele ucrainene” continuă să exercite presiune asupra forțelor ruse atât în nord-est, cât și în regiunea Herson, în sud".

Cu toate acestea, serviciile de informații britanice au declarat că Moscova continuă să considere prioritare operațiunile în estul Ucrainei, în principal în jurul Bahmut, în regiunea Donețk, unde forțele rusești sunt pe punctul să pătrundă în orașul care a suferit pagube considerabile în urma bombardamentelor.

Pierderile rusești au continuat după ce Moscova a anunțat luna trecută că anexează regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, deținute parțial de forțele rusești. Pe 8 octombrie, autoritățile impuse de Rusia în regiunea Herson au declarat că se confruntă cu „o perioadă dificilă” și au autorizat o evacuare parțială în fața contraofensivei ucrainene.

După ce ceea ce oficialii ruși au numit „un atac cu camion-capcană” a distrus o bandă a secțiunii de autostradă a podului din Crimeea și a avariat secțiunea feroviară, Moscova a făcut schimbări la comanda efortului său de război în Ucraina și la securitatea infrastructurii-cheie din Crimeea, Putin punând FSB - succesorul KGB-ului din epoca sovietică - la conducerea operațiunilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin va prezida o reuniune cu Consiliul său de Securitate la Moscova pe 10 octombrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG