Linkuri accesibilitate

Zelenski: Contraofensiva continuă cu succes


Președintele Ucrainei a declarat în seara zilei de 25 septembrie că au loc lupte intense pe linia frontului în apărarea sa de șapte luni împotriva invaziei rusești, dar că Kievul vede „rezultate pozitive”.

Evaluarea de pe câmpul de luptă a președintelui Volodimir Zelenski a venit după ce acesta a avertizat, într-un interviu difuzat mai devreme în cursul zilei, asupra amenințărilor nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce forțele Moscovei pierd teren.

Între timp, noul prim-ministru britanic Liz Truss a minimalizat declarațiile recente ale lui Putin, calificându-le drept „zăngănit de spadă” și „amenințări false”, iar consilierul de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a afirmat că Washingtonul a avertizat Moscova de „consecințele catastrofale” care vor urma dacă va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei.

În discursul său video nocturn, Zelenski a revendicat câștiguri împotriva forțelor rusești în estul Donețk, nord-estul Harkov și sudul regiunilor Nikolaev și Zaporojie. „Avem rezultate pozitive în mai multe direcții”, a spus el.

Rusia și aliații săi separatiști din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie au organizat voturi cu privire la o posibilă independență și uniune cu Rusia, pe care le numesc referendumuri, dar despre care Kievul și comunitatea internațională în mare măsură au spus că sunt o „farsă”.

Premierul britanic Liz Truss a declarat pentru CNN într-un interviu din 25 septembrie că, în loc să ne temem de amenințările lui Putin, „ceea ce trebuie să facem este să continuăm să impunem sancțiuni Rusiei și să continuăm să îi susținem pe ucraineni”. Sullivan a declarat, la rândul său, că încălcarea liniei roșii de utilizare a armelor nucleare ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia” și că „Statele Unite va răspunde decisiv”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG