Linkuri accesibilitate

Zelenski: Crimeea, împreună cu Ucraina, ar trebui să devină parte a Europei


Volodimir Zelenski, la forumul de la Kiev
Volodimir Zelenski, la forumul de la Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis să facă „tot posibilul” pentru a înapoia Ucrainei Crimeea anexată de Rusia, la un forum internațional pe această temă găzduit la Kiev.

În declarațiile sale de deschidere din 23 august, Zelenski a declarat delegațiilor guvernamentale din 45 de țări, inclusiv Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene și Marea Britanie, că Crimeea, împreună cu Ucraina, ar trebui să devină parte a Europei.

„Pentru aceasta vom folosi toate mijloacele politice, legale și în primul rând diplomatice, posibile”, a spus Zelenski, adăugând că Kievul are nevoie de „sprijin efectiv la nivel internațional”.

Rusia a preluat controlul asupra Crimeii de la Ucraina în martie 2014, după ce a trimis acolo trupe și a organizat un referendum respins ca ilegal de cel puțin 100 de țări. Moscova susține, de asemenea, separatiștii pro-ruși într-un război împotriva forțelor guvernamentale care a ucis peste 13.200 de oameni în estul Ucrainei din aprilie 2014.

Zelenski a vorbit în premieră despre summit-ul Platformei Crimeea în discursul său la sesiunea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din septembrie, anul trecut. El a acuzat că Rusia a transformat Crimeea într-o „bază militară” și „un punct de sprijin pentru a-și spori influența asupra regiunii Mării Negre”. La rândul său, Rusia a numit forumul de la Kiev „o farsă”, amenințând participanții cu „consecințe”.

XS
SM
MD
LG