Linkuri accesibilitate

Zelenski ia în derâdere afirmațiile Moscovei despre noile arme laser


Vicepremierul Iuri Borisov și președintele Vladimir Putin, în vizită la complexul de construcții navale Zvezda, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, 2018

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că declarațiile Rusiei cum că ar fi pe punctul de a introduce în Ucraina sisteme de arme laser de mare putere pentru a doborî drone este propagandă de război răspândită de lideri cărora le este frică să-și recunoască „greșelile catastrofale”.

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat pe 18 mai, într-o conferință de presă la Moscova, că Rusia a dezvoltat o nouă generație de sisteme laser, cu mult mai puternice, „care permit incendierea țintelor”, a relatat agenția de știri de stat TASS. Potrivit lui, noul sistem laser - numit „Zadira” - a fost testat, doborând o dronă în cinci secunde.

Borisov a mai spus că noile sisteme laser „sunt deja pe drum” și „încep să ajungă” în dotarea armatei ruse. Arma laser „Zadira” ar permite „să nu fie folosite rachetele scumpe de tipul Panțîr sau Tor”.

Întrebat dacă astfel de arme sunt folosite în Ucraina, Borisov a declarat: „Da. Primele modele sunt deja folosite acolo”. Informația nu a putut fi verificată și nicio fotografie a sistemului laser nu a însoțit relatarea.

Președintele Zelenski, în discursul său nocturn, a luat în derâdere anunțul Moscovei, spunând că acesta arată că liderilor ruși „le este frică să recunoască faptul că s-au făcut greșeli catastrofale la cel mai înalt nivel de stat și militar în Rusia”. El a spus că aceștia caută acum o „armă minune”, aluzie la propaganda nazistă despre arme inexistente care ar asigura un punct de cotitură după devenise clar că Germania nu avea nicio șansă de a câștiga războiul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG