Linkuri accesibilitate

Zelenski invitat la Casa Albă în această vară


Kiev: președintele Volodimir Zelenski în cursul întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, 6 mai 2021
Kiev: președintele Volodimir Zelenski în cursul întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, 6 mai 2021

Președintele american Joe Biden l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să viziteze Casa Albă în această vară într-un gest de sprijin pentru Ucraina.

Biden a extins invitația în timpul unei discuții telefonice cu Zelenski pe 7 iunie, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski a spus că „aștepta cu nerăbdare” vizita și că dorește să discute modalități de „extindere a cooperării strategice” între Statele Unite și Ucraina.

De doi ani de zile, de când a venit la putere, Zelenski încearcă să obțină o vizită la Casa Albă care în Ucraina are o mare greutate simbolică. Fapt remarcat și de fostul ambasador american în Ucraina John Herbst , care comenta că în acest moment, în pierdere de popularitate acasă, vizita la Washington i-ar putea aduce lui Zelenski un important câștig de imagine.

Invitația președintelui Biden vine pe fundalul unor recente frustrări între Washington și Kiev.

Washington-ul a fost consternat de schimbările de conducere de la Naftogaz, compania de stat ucraineană din domeniul energiei, aflată în centrul celor mai mari scandaluri de corupție ale națiunii, precum și de progresul lent al reformei.

Kiev-ul, pe de altă parte, și-a exprimat public dezamăgirea că Biden nu s-a consultat cu Ucraina înainte de prima sa întrevedere în persoană cu președintele rus Vladimir Putin, programată pentru 16 iunie la Geneva.

Totodată, Kiev-ul a fost dezamăgit și de recenta decizie a administrației Biden de a renunța la sancțiunile împotriva firmelor care termină de construit gazoductul Nord Stream 2, pentru a nu periclita relațiile cu Germania. Gazoductul leagă Rusia direct de Europa occidentală prin Marea Baltică, evitând astfel tranzitul gazului prin Ucraina și privând Kiev-ul de importante venituri din taxele pe acest tranzit.

Ucraina și-ar fi dorit de asemenea să fie invitată la summitul NATO care va avea loc pe 14 iunie la Bruxelles.

Ucraina depinde în mare măsură de sprijinul Statelor Unite pentru a contracara agresiunea Rusiei și vrea să se alăture alianței militare occidentale, lucru la care Kremlinul se opune cu tărie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG