Linkuri accesibilitate

Zelenski la Roma. Germania anunță un ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina


Papa Francisc (stânga) dă mâna cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Vatican, 13 mai 2023.
Papa Francisc (stânga) dă mâna cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Vatican, 13 mai 2023.

Volodimir Zelenski a primit sprijinul liderilor italieni la Roma, la 13 mai, în timp ce Germania a anunțat un pachet de ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Kiev - cel mai mare de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei - înainte de o vizită a liderului ucrainean la Berlin.

Președintele italian Sergio Mattarella i-a spus lui Zelenski, în timpul vizitei acestuia la Roma, că „suntem pe deplin alături de dumneavoastră”. Surse italiene au declarat că Mattarella l-a asigurat ulterior pe liderul ucrainean că Roma va continua să ajute țara cu asistență militară, economică și umanitară.

Liderul ucrainean s-a întâlnit ulterior cu papa Francisc la Vatican, unde au discutat despre ajutorul pentru „victimele nevinovate” ale invaziei rusești. Zelenski i-a dăruit papei o vestă antiglonț care a fost folosită de un soldat ucrainean și care a fost ulterior pictată cu o imagine a Madonei.

„Întâlnirea - care a durat aproximativ 40 de minute - s-a axat pe situația umanitară și politică din Ucraina”, a precizat serviciul de presă al Vaticanului.

Luna trecută, suveranul pontif a declarat reporterilor că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului declanșat de invazia Rusiei. Însă, întrebat de televiziunea italiană despre eforturile papei, Zelenski a declarat: "Cu tot respectul pentru papă, chestiunea este că nu avem nevoie de mediatori între Ucraina și agresorul care ne-a ocupat teritoriile, ci de un plan de acțiune pentru o pace dreaptă în Ucraina".

De asemenea, premierul Giorgia Meloni s-a întâlnit cu Zelenski la un dejun de lucru la reședința sa oficială de la Palatul Chigi din Roma, unde acesta a fost primit cu onoruri militare.

Vorbind alături de Zelenski, ea a declarat că „mizăm pe victoria Ucrainei”, adăugând că Italia va sprijini Kievul „atât timp cât va fi necesar” împotriva „agresiunii brutale și nedrepte a Rusiei”.

Călătoria lui Zelenski a avut loc la scurt timp după ce Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului și a bombardat orașe din centrul și sudul Ucrainei, provocând pagube materiale.

La Berlin, Ministerul german al Apărării a anunțat un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro, cel mai mare de la invazia Rusiei.

„Cu toții sperăm într-un sfârșit rapid al acestui război teribil al Rusiei împotriva poporului ucrainean, dar, din păcate, acest lucru nu se întrevede”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat.

Pachetul include 20 de vehicule de luptă de infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene Iris-T suplimentare, inclusiv muniție, muniție suplimentară de artilerie și peste 200 de vehicule blindate de luptă și logistice.

Zelenski urmează să meargă la Berlin, potrivit unor surse guvernamentale germane. Se așteaptă ca el să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele Frank-Walter Steinmeier și, de asemenea, ar urma să meargă în orașul Aachen pentru a primi un premiu prestigios.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, pledează pentru livrarea rapidă a pachetului, în condițiile în care Kievul se pregătește pentru o contraofensivă mult așteptată. Kuleba, vorbind pe 13 mai în marja unei întâlniri cu omologii săi din țările UE în Suedia, a declarat că Ucraina a avut întotdeauna nevoie de totul cât mai repede posibil.

Pe 13 mai, Rusia a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra unei secțiuni din nord-vestul Bahmutului, pe fondul unor rapoarte anterioare privind câștiguri ale forțelor ucrainene în interiorul și în jurul orașului - scena unor lupte brutale în ultimele luni.

„Pe axa Donețk, detașamentele de asalt au eliberat un bloc din partea de nord-vest a orașului Artemovsk", a declarat Ministerul rus al Apărării, folosind numele rusesc pentru Bahmut.

În ultimele zile, afirmațiile contradictorii privind câmpul de luptă din jurul orașului din estul țării nu au putut fi confirmate independent.

Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat anterior pe rețelele de socializare că forțele ucrainene avansează împotriva trupelor rusești în apropiere de Bahmut.

Soldații noștri avansează în unele zone ale frontului, iar inamicul pierde echipamente și efective”, a declarat Sîrski, la o zi după ce Ucraina a declarat că a recucerit o parte din teritoriul din orașul extrem de disputat.

Rusia a recunoscut că forțele sale s-au retras de pe poziții la nord de Bahmut, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, declarând presei că forțele ruse „au ocupat o nouă linie de front” la rezervorul Berhivske, la aproximativ doi kilometri de Bahmut.

Câștigurile, dacă se confirmă, ar fi cele mai mari pentru Ucraina în ultimele șase luni.

Nu este clar dacă aceste lupte fac parte dintr-o contraofensivă planificată de Ucraina de mult timp.

Sunt și informații privind avansuri ucrainene spre sud, sugerând o acțiune coordonată de Kiev pentru a încercui forțele rusești din Bahmut.

Peste noapte, apărarea aeriană a Kievului a doborât toate dronele lansate de Rusia în cursul nopții, a raportat administrația militară a capitalei pe 13 mai, fără a preciza numărul de drone. Nu s-au înregistrat pagube sau victime, a precizat aceasta. A fost cel de-al șaselea atac cu drone asupra Kievului în această lună.

În orașul central Hmelnițki, în cursul nopții, bombardamentele rusești au rănit mai multe persoane și au avariat infrastructura civilă, transmitea administrația militară a regiunii în dimineața zilei de 13 mai.

Primarul din Hmelnițki, Oleksandr Simcișin, a declarat că au fost avariate școli, unități medicale, clădiri administrative, obiective industriale și clădiri rezidențiale înalte. „Nu știm încă cu precizie care este numărul răniților”, spune el.

Primarul orașului Nikolaev din sudul țării, Oleksandr Sienkevici, a spus, la rândul său, că trei persoane au fost rănite în bombardamentele din timpul nopții, care au avariat o fabrică și mai multe clădiri rezidențiale.

XS
SM
MD
LG