Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Putin a prezis că va slăbi NATO, în loc de asta a întărit Alianța


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele Statelor Unite Joe Biden la conferința de presă de la Casa Albă, Washington, 21 decembrie 2022.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele Statelor Unite Joe Biden la conferința de presă de la Casa Albă, Washington, 21 decembrie 2022.

„Statele Unite vor aloca Ucrainei 1,85 miliarde de dolari în asistență militară adițională, inclusiv primul transfer al unui sistem de rachete Patriot”, a anunțat președintele Statelor Unite Joe Biden la conferința de presă comună cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după convorbirile bilaterale avute la Casa Albă pe 21 decembrie, a relatat CNN.

Biden a spus că nu a discutat cu Zelenski deloc posibilul efect escalator al trimiterii de sisteme Patriot în Ucraina .

„Nu e escalator, e defensiv, am vrea să nu trebuiască să le folosim, doar opriți atacurile”.

Președintele american le-a spus reporterilor la Casa Albă că nu e îngrijorat de menținerea unității NATO în a sprijini Ucraina, adăugând că invazia Rusiei a întărit Alianța, relatează CNN.

O viziune comună: aceea a unei Ucraine libere, independente, prospere și sigure

„Nu sunt deloc îngrijorat pentru a ține împreună NATO și Uniunea Europeană, precum și alte națiuni - nu le-am văzut niciodată pe NATO și pe UE mai unite”, le-a spus Biden jurnaliștilor. „Știm cu toții ce e în joc, și partenerii noștri și mai mult. (…) Este despre însăși ideea de suveranitate, Carta ONU”

În invazia sa din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a prezis că va fi capabil să slăbească NATO, dar în loc de asta „a întărit NATO”, a mai spus președintele american, referindu-se la decizia Finlandei și Suediei de a deveni membre ale Alianței Nord-Atlantice, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Liderul american a mai spus că el și președintele ucrainean „împărtășesc exact aceeași viziune pentru pacea din Ucraina după invazia rusă”:

„Împărtășim exact aceeași viziune, aceea a unei Ucraine libere, independente, prospere și sigure - vrem amândoi ca războiul să se termine. Vrem amândoi ca războiul să se termine, și așa cum am mai spus, s-ar putea termina astăzi, dacă Putin ar avea demnitatea și ar face lucrul potrivit, să spună: ‘retragerea’ - dar asta nu se va întâmpla, nu se va întâmpla acum. Deci, ce urmează?”

Privind în perspectivă, Biden a spus că Statele Unite și aliații lor se vor concentra pe continuarea „ajutorului dat Ucrainei că să învingă pe câmpul de luptă”.

„Nu veți fi niciodată singuri”

Șeful administrației americane a declarat că e important ca în timp ce intră în noul an, americanii și întreaga lume să continue să-l asculte pe președintele Zelenski, și să afle despre lupta Ucrainei și nevoia de a fi uniți în 2023.

Președintele american i-a lăudat pe ucraineni pentru „hotărîrea lor de neclintit” și pentru „rezistența lor puternică în fața agresiunii”.

„Nu veți fi niciodată singuri”, a spus Joe Biden.

„Domnule președinte, nu trebuie să fiți îngrijorat: vom fi alături de Ucraina cât timp Ucraina va fi acolo”, i-a spus Biden lui Zelenski la sfârșitul conferinței de presă.

Ceva mai devreme miercuri, secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat că Washingtonul va aloca Ucrainei 1,85 miliarde de dolari în asistență militară adițională, „inclusiv primul transfer al unui sistem Patriot”, potrivit agenției DPA.

Sistemul Patriot, a adăugat Blinken, este „capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu raze scurtă de acțiune și aparate de luptă la o altitudine considerabil mai înaltă” decât aceea atinsă de sistemele puse la dispoziție anterior.

Biden: „E o onoare pentru mine să vă fiu alături”

Înainte de începerea convorbirilor bilaterale în Biroul Oval de la Casa Albă, Biden i-a spus lui Zelenski în fața presei că ucrainenii sunt o „inspirație” pentru lume, a anunțat Associated Press.

„E o onoare pentru mine să vă fiu alături”, a mai spus șeful administrației americane și a promis că va continua ajutorul financiar, militar și umanitar pentru Ucraina, avertizând că Rusia „încearcă să folosească iarna ca pe o armă” în răzzboi.

Zelenski a spus că ar fi vrut să vină în Statele Unite mai devreme, dar nu a putut face asta. „Războiul nu s-a terminat”, a adăugat președintele ucrainean, subliniind că țara sa se confruntă cu multe provocări în lupta cu Rusia.

„Mă aflu la Washington pentru a mulțumi poporului american, Președintelui și Congresului pentru ajutorul lor atât de necesar”. „Și de asemenea pentru a ne continua colaborarea ca să aducem victoria mai aproape”, a spus într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski după sosirea sa la baza aeriană Andrews.

„Voi purta o serie de negocieri pentru a întări rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei, a mai spus Zelenski, adăugând că va discuta cu omologul său american cooperarea bilaterală dintre Ucraina și Statele Unite. „Anul viitor, trebuie să aducem înapoi steagul ucrainean și libertatea pe tot pământul nostru, tuturor oamenilor noștri”, a spus Zelenski în postarea de pe Telegram.

Kremlinul a avertizat miercuri Washingtonul că „lărgirea” scalei de armament pe care americanii îl livrează Kievului „va duce cu siguranță la escaladarea conflictului și nu va face bine Ucrainei”, a mai relatat DPA

Este prima călătorie în străinătate a lui Zelenski, de la invadarea țării sale de către forțele rusești în urmă cu zece luni, iar vizita lui la Washington coincide cu pregătirile Congresului de a vota un proiect de lege privind cheltuielile de amploare care include o dispoziție care prevede alocarea unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.

Biden nu va insista pe lângă Zelenki pentru o soluție diplomatică

Înainte de sosirea la Washington a lui Zelenki, o înaltă oficialitate americană a declarat – sub acoperirea anonimatului – că președinții Joe Binden și Zelenki au discutat despre o posibilă vizită în America pe 11 decembrie, după care Casa Albă a trimis invitația oficială miercurea trecută. Biroul președintelui ucrainean a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita a fost confirmată duminică.

După discuțiile bilaterale dintre Biden și Zelenski de la Casa Albă, unde președintele ucrainean are programate și convorbiri cu membrii Consiliului pentru Securitatea Națională, și membrii cabinetul, și după conferința de presă comună Biden – Zelenki, președintele ucrainean rostește un discurs în fața camerelor reunite ale Congresului american.

Vizita lui Zelenki în Statele Unite durează numai câteva ore. Înaltul oficial al administrației americane, citat de presa internațională, a negat că Joe Biden va insista pe lângă președintele Zelenki să pună capăt, printr-o soluție diplomatică, războiului provocat de invazia Rusiei.

„Președintele nu va încerca să-l împingă sau convingă pe Zelenki într-o anumită direcție. Mesajul lui este unul de solidaritate și sprijin, de coordonare și aliniere a intereselor. Ne vom asigura că punem Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pentru a-și apăra interesele și a-și atinge obiectivele.”

Vizita lui Zelenski la Washington vine după ce marți a vizitat linia frontului unde a marcat 300 de zile de la inceperea invaziei ruse în Ucraina și coincide cu examinarea de către Congres a unui pachet de cheltuieli de 1.700 de miliarde de dolari care include un ajutor masiv pentru Ucraina.

Proiectul de lege omnibus, după cum este cunoscut, ar finanța guvernul american până în septembrie și este de așteptat să treacă de Camera Reprezentanților și de Senat, deși există nemulțumiri în rândul unor republicani, care controlează jumătate din cele 100 de locuri din Senat.

Sistemul de rachete Patriot

Administrația Biden a comfirmat, cum spuneam, un ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari deja aprobat pentru Ucraina, care va include și primul transfer de rachete Patriot și bombe ghidate de precizie pentru avioanele de luptă ucrainene.

Ucraina a mai cerut tancuri Abrams, rachete ghidate cu rază lungă de acțiune ATACMS și avioane F-16, dar administrația Biden a refuzat până acum să aprobe aceste sisteme de arme puternice și nu a existat niciun indiciu că le va aproba în timpul vizitei lui Zelenski.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina în perioada 2003-2006, a declarat pentru RFE/RL că aprobarea de către administrație a oricăruia dintre aceste sisteme de armament ar justifica faptul că Zelenski își asumă riscul de a călători dus-întors în Statele Unite, deși amenințat de atacurile aeriene rusești. Cu toate acestea, el a spus că, dacă discursul lui Zelenski în Congres „reușește de fapt să împiedice sau să reducă opoziția populistă a republicanilor față de asistența acordată Ucrainei, ar fi în mod evident un lucru foarte bun".

Ajutorul pentru Ucraina inclus în pachetul bugetar omnibus, pe care legislatorii sunt presați să îl adopte până la miezul nopții de 23 decembrie, ar fi de peste 40 de miliarde de dolari și ar reprezenta cea mai mare infuzie de asistență americană de până acum.

Este cu câteva miliarde de dolari mai mult decât a solicitat Biden. O aripă a Partidului Republican din Congres s-a declarat împotriva ajutorului pe scară largă pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG