Linkuri accesibilitate

Zelenski: „Lumea răspunde la escaladarea atacurilor rusești cu noi ajutoare pentru Ucraina”


Sisteme de apărare aeriană NASAMS, la baza militară din Noordwijk, Olanda, 19 martie 2014
Sisteme de apărare aeriană NASAMS, la baza militară din Noordwijk, Olanda, 19 martie 2014

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că escaladarea atacurilor cu rachete rusești împotriva infrastructurii critice din țara lui nu a făcut decât să determine lumea să reacționeze trimițând sau promițând noi ajutoare pentru Ucraina.

De pildă, a afirmat Zelenski în obișnuitul său discurs nocturn din 7 noiembrie, Ucraina a primit „noi sisteme care întăresc semnificativ apărarea noastră aeriană”. Kievul va face totul „pentru a se asigura că acestui ajutor i se vor alătura alte și alte țări”, a spus el. El a adăugat că protecția cerului ucrainean nu este „sută la sută, dar ne îndreptăm treptat spre obiectivul nostru”.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, anunțase în aceeași zi că Ucraina a primit un transport de sisteme de apărare aeriană NASAMS și Apside pentru a o ajuta să răspundă eficient atacurilor rusești cu rachete și drone pe teritoriul țării. „Aceste arme vor întări semnificativ #UAarmy și vor face cerul nostru mai sigur”, a declarat el într-o postare pe Twitter. Reznikov nu a precizat din ce țări provin sistemele, dar a mulțumit „partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA”.

Recent, trupele rusești și-au intensificat bombardamentele asupra instalațiilor de infrastructură energetică din Ucraina, folosind rachete de croazieră, rachete de apărare antiaeriană sol-sol și drone kamikaze Shahed-136 furnizate de Iran.

Iranul a negat multă vreme că ar furniza drone Rusiei pentru invazia din Ucraina. De-a lungul timpului, însă, probele acestei cooperări militare au devenit evidente. Mihailo Podoleak, consilier al șefului administrației prezidențiale din Ucraina declara că Teheranul este „complice la o agresiune în Europa”

Pe 5 noiembrie, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a recunoscut, pentru prima dată, că țara sa a furnizat drone Rusiei, insistând că transferul a avut loc înainte de războiul Moscovei împotriva Ucrainei, ceea ce ar exonera Teheranul de complicitate. Dronele-sinucigașe de producție iraniană sunt principalele vinovate de pierderile de vieți și distrugerile care s-au înregistrat în ultimele zile în Kiev.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Hossein Amir-Abdollahian a făcut aceste comentarii, forțat de împrejurări, după luni întregi de mesaje confuze din partea Iranului cu privire la transporturile de arme, în timp ce Rusia a lansat un torent necontenit de drone asupra infrastructurii energetice ucrainene și asupra unor ținte civile.

Autoritățile ucrainene au acuzat în mod repetat armata rusă că folosește drone ieaniene pentru a ataca ținte civile și infrastructura energetică a Ucrainei, și au afirmat că militarii ucraineni au reușit să doboare mai mult de 300 de dispozitive de fabricație iraniană. Atât Iranul, cât și Kremlinul au negat cu vehemență până acum.

Ajutorul american pentru Ucraina și alegerile

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută alocarea unui nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, asistență din care fac parte tancuri T-72 recondiționate și sisteme de rachete anti-aeriene de tip HAWK îmbunătățite. Purtătoarea de cuvânt de la Pentagon Sabrina Singh a spus că Statele Unite vor plăti pentru recondiționarea a 45 de tancuri T-72 în Cehia și pentru recondiționarea mai multor sisteme de rachete anti-aeriene de tip HAWK.

Consilierul pe probleme de securitate de la Casa Albă Jake Sullivan care s-a aflat vineri 6 noiembrie la Kiev a declarat că Washingtonul va continua să furnizeze ajutor economic, umanitar și militar Ucrainei, cu sprijin bi-partizan, adică atât din partea democraților lui Joe Biden, cât și a republicanilor aflați în opoziție.

Alegerile de la mijlocul mandatului care se desfășoară pe 8 noiembrie în Statele Unite ar putea schimba în datele problemei. Sprijinul pentru Ucraina este o opțiune bipartizană în America, dar cel care ar putea deveni președintele Camerei, Kevin McCarty, a spus de-acum că Statele Unite nu vor mai oferi ceea ce a caracterizat drept „cecuri în alb” ucrainienilor, dacă urmează o criză economică.

Regiunea Donețk rămâne „epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”

Ultimul atac masiv a avut loc la 31 octombrie și a avariat obiecte de infrastructură critică, inclusiv instalații energetice, ceea ce a dus la pene de curent în Kiev și în alte orașe și regiuni.

Compania națională de energie a Ucrainei, Ukrenergo, a anunțat că pe 8 noiembrie se vor petrece pene de curent în Kiev și în regiunile Kiev, Cernihiv, Cerkasi, Jitomir, Sumi, Harkov și Poltava.

Restricțiile sunt necesare pentru a reduce încărcarea rețelelor, pentru a asigura o echilibrare durabilă a sistemului energetic și pentru a evita accidentele repetate, a precizat Ukrenergo pe Facebook.

Regiunea Donețk, mai spunea Volodimir Zelenski în discursul nocturn din 7 noiembrie, rămâne „epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”. „Militarii ruși mor cu sutele în fiecare zi”, a spus el. „Terenul din fața pozițiilor ucrainene este plin de cadavre ale ocupanților”. Dar daunele înregistrate de ucraineni pe teritoriul întregii țări sunt și ele mari. Doar în ultima lună de război s-au înregistrat 274 de morți și 769 de răniți, cea mai mare parte din ei (87%) pe teritoriile neaflate sub ocupație rusească.

Orașele Bahmut și Avdiivka, în estul țării, au fost punctele centrale ale celor mai grele lupte din regiunea Donețk în ultimele săptămâni.

Atacurile cu drone și cu rachete rusești au distrus peste o treime din rețeaua electrică a Ucrainei, în pragul venirii iernii.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a declarat într-o conferință de presă la Kiev, pe 7 noiembrie, că decizia a fost luată în conformitate cu legile pe timp de război referitoare „la necesitatea militară”.

„Pentru a satisface nevoile țării în condițiile legii marțiale, avem dreptul să luăm astfel de decizii”, a declarat Danilov. „Bunurile confiscate sunt considerate proprietate militară, iar gestionarea lor a fost transferată Ministerului Apărării. După încheierea legii marțiale, în conformitate cu cerințele legii, bunurile specificate pot fi returnate proprietarilor sau valoarea lor va fi rambursată”, a adăugat el.

4,5 milioane de ucraineni sunt acum lipsiți de energie electrică pe fundalul temerilor că sprijinul pentru Ucraina s-ar putea diminua dacă impactul războiului asupra prețului la alimente și energie persistă în timpul iernii.

Probleme cu apa și electricitatea, și în zonele ocupate de Rusia

În orașul ucrainean Herson, ocupat de Rusia, și în alte așezări din regiune alimentarea cu apă și electricitate a fost întreruptă în urma unui atac aerian, a anunțat pe 6 noiembrie un oficial local ucrainean, iar administrația orașului Herson instalată de Rusia a confirmat știrea.

„Vreo zece localități din regiune au rămas fără electricitate și, ca urmare, fără apă. Inclusiv tot Hersonul", a anunțat Iuri Sobolevski, vicepreședinte al Consiliului regional Herson, pe Telegram.

Sobolevski a precizat că o linie de transmisie electrică de înaltă tensiune a fost avariată. „Ocupanții ruși au raportat atacul”, afirmă oficialul ucrainean, dar „nu au spus că atacul terorist ar fi fost comis de ei".

Administrația orașului instalată la Moscova a declarat pe Telegram că „temporar nu există electricitate sau alimentare cu apă” în Herson și în alte zone din regiune. TASS a citat serviciile de urgență din regiune care au declarat că 10 localități, inclusiv orașul Herson, au fost afectate.

Administrația instalată de Rusia a declarat că întreruperile au fost rezultatul unui atac al părții ucrainene asupra unei autostrăzi în urma căruia au fost avariați trei stâlpi de beton cu linii electrice de înaltă tensiune. Specialiștii în energie se străduiesc să rezolve problema, au declarat autoritățile susținute de Rusia, care le-au cerut oamenilor să „rămână calmi”.

Oficialii ruși au început luna trecută să avertizeze civilii să părăsească Hersonul - atât orașul, cât și regiunea - înainte de o contraofensivă ucraineană așteptată.

Orașul Herson se află pe malul vestic al fluviului Nipru, iar liniile de alimentare cu provizii militare și alimente au fost întrerupte din cauza bombardamentelor ucrainene. Săptămâna trecută, forțele rusești continuau evacuarea. Oficialii ucraineni au comparat plecările cu deportările de tip sovietic, deși nu este clar în ce măsură plecările au fost forțate sau de bunăvoie.

Vestea întreruperilor de curent din Herson a urmat unor informații potrivit cărora barajul de la centrala hidroelectrică Nova Kahovka a fost avariat de o lovitură ucraineană. Agențiile de știri rusești au citat serviciile locale de urgență care au declarat că rachete HIMARS furnizate de SUA au lovit barajul. Relatarea de presă afirmă că unitățile rusești de apărare aeriană au doborât cinci din cele șase rachete trase asupra barajului. Cea care nu a fost doborâtă a lovit o ecluză, avariind-o.

XS
SM
MD
LG