Linkuri accesibilitate

Zelenski: O „săptămână crucială” pentru Ucraina, înaintea summit-ului UE


Orașul Severodonețk, 17 iunie 2022

Forțele rusești au continuat să bombardeze Donbasul, în timp ce oficiali ucraineni au spus că situația pe întreaga linie a frontului este „extrem de dificilă”, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Moscova este „foarte nervoasă” în legătură reuniunea Consiliului European care va decide săptămâna aceasta dacă acordă Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE.

Forțele ucrainene continuă să apere Lisiceansk și Severodonețk, unde au loc cele mai dificile lupte, a declarat guvernatorul militar din Luhansk, Serhii Haidai, la televiziunea publică. El a spus că forțele rusești controlează cea mai mare parte din Severodonețk, dar nu și uzina chimică Azot, unde sute de civili se adăpostesc de săptămâni întregi. Haidai a mai spus că drumul care leagă orașele Severodonețk și Lisiceansk de localitatea Bahmut este bombardat continuu. Cu toate acestea, rușii nu au reușit până în prezent să finalizeze o încercuire a forțelor ucrainene, care le-au provocat „pierderi semnificative”, a afirmat Haidai.

În timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva în Donbas, sistemele avansate de armament occidental donate Ucrainei au început să producă efecte pe alte segmente ale liniei frontului, a declarat serviciul britanic de informații militare în buletinul său zilnic din 21 iunie. Forțele ucrainene au anunțat săptămâna trecută că au folosit pentru prima oară cu succes rachetele anti-navă Harpoon. „Ținta atacului a fost aproape cu siguranță remorcherul naval rusesc „Spasatel Vasili Beh”, care transporta arme și militari pe Insula Șerpilor”, a precizat serviciul britanic de informații, adăugând că Ucraina ar fi neutralizat în mare măsură capacitatea Rusiei de a stabili controlul în nord-vestul Mării Negre.

Zelenski, între timp, a estimat că Moscova își va intensifica atacurile înainte de summit-ul UE de la sfârșitul acestei săptămâni, când liderii celor 27 de state membre vor analiza cererile de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG