Linkuri accesibilitate

Zelenski ordonă un audit al adăposturilor după ce trei persoane au fost ucise de fragmente de rachetă


Medicii legiști urcă într-o ambulanță cadavrul unei fete ucise în timpul unui atac cu rachete rusești.
Medicii legiști urcă într-o ambulanță cadavrul unei fete ucise în timpul unui atac cu rachete rusești.

Președintele Volodimir Zelenski a ordonat o inspecție a adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după ce o fetiță, mama ei și o altă femeie au fost ucise de fragmente de rachetă pentru că nu au putut intra într-un adăpost din Kiev, care era închis în timpul unui atac rusesc.

Președintele Volodimir Zelenski a ordonat o inspecție a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după ce o fetiță de 9 ani, mama ei și o altă femeie au fost ucise de fragmente de rachetă care au căzut pentru că nu au putut intra într-un adăpost din Kiev, care ar fi fost închis în timpul unui atac rusesc.

Decesele au stârnit un val de proteste publice.

Zelenski a declarat pe 1 iunie că a ordonat ministrului industriilor și ministrului său de interne să efectueze „un audit complet al adăposturilor antiaeriene”.

Poliția a deschis o anchetă penală privind cele trei decese în apropierea unei clinici medicale din cartierul Desnian din Kiev, pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra capitalei ucrainene de la începutul lunii mai.

Parchetul General a declarat că patru persoane au fost reținute în legătură cu adăpostul închis al unității medicale. Acestea se confruntă cu acuzații penale.

Într-un mesaj video publicat în seara zilei de 1 iunie, Zelenski a declarat că „adăposturile trebuie să rămână accesibile. Niciodată nu ar trebui să mai vedem o repetare a situației care a avut loc noaptea trecută în Kiev”.

El a sugerat că autoritățile locale ar putea fi urmărite penal pentru că nu au pus adăposturile la dispoziția locuitorilor.

„În cazul în care această obligație nu este îndeplinită la nivel local, este de datoria directă a organelor de aplicare a legii să intenteze urmărirea penală”, a declarat Zelenski în mesajul său video de noapte.

Premierul Denis Șmihal a declarat că guvernul său se va asigura că cei care pun oamenii în pericol din cauza „neglijenței lor” vor fi pedepsiți. „Pedeapsa va fi severă, astfel încât astfel de cazuri flagrante să nu se mai repete”, a declarat Șmihal la 1 iunie. Oficialii au declarat că auditează, de asemenea, adăposturile din Lvov, Vinniția și Nikolaev, în sudul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG