Linkuri accesibilitate

Zelenski reduce vârsta de înrolare și avertizează că Moscova își mărește efectivele


Zelenski susține că Moscova ar urma să mobilizeze peste 300 de mii de soldați până la începutul verii. În privința mobilizării ucrainene, se ferește să dea cifre.
Zelenski susține că Moscova ar urma să mobilizeze peste 300 de mii de soldați până la începutul verii. În privința mobilizării ucrainene, se ferește să dea cifre.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu crede că armata ucraineană ar avea nevoie să mobilizeze chiar o jumătate de milion de soldați, după cum afirmase la finele anului trecut. Declarația vine la scurt timp după promulgarea unei legi ce reduce vârsta de înrolare.

În cadrul unei conferințe de presă comune alături de președintele finlandez, Alexander Stubb, Zelenski a afirmat miercuri că un raport al șefului armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, relevă că trupele ar avea nevoie de mai puțini recruți. El a ezitat însă să ofere o cifră clară, scrie serviciul ucrainean al Europei Libere.

În schimb, Zelenski a afirmat că Rusia se pregătește să mobilizeze încă 300 de mii de militari, până la începutul lunii iunie. Această afirmație a fost însă respinsă de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a calificat-o ca falsă.

Totuși, în adresarea sa video din seara zilei de 3 aprilie, președintele ucrainean a reiterat declarația sa despre intenția Moscovei de a mobiliza mai mulți soldați.

„Înțelegem clar ce pregătesc în Rusia, ce vor, pentru ce vor recruta soldați... și noi, noi toți, partenerii noștri, trebuie să avem un răspuns puternic la operațiunile rusești - orice operațiuni rusești", a declarat Zelenski.

Moscova continuă să-și mărească armata

Rusia își mărește în prezent efectivele armatei sale în două moduri - prin recrutarea cetățenilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în cadrul unei campanii începute la 1 aprilie și prin semnarea de contracte cu Ministerul Apărării.

De asemenea, autoritățile ruse au majorat valoarea stimulentelor financiare pentru cei care semnează astfel de contracte. O regiune din sudul Rusiei a anunțat la 3 aprilie că a decis să mărească plata unică la un milion de ruble (10.800 de dolari), ce reprezintă un nou record.

Într-un comunicat de presă, Ministerul rus al Apărării a precizat că peste 100.000 de persoane au semnat contracte de înrolare, de la începutul anului curent. În jur de 16.000 le-ar fi semnat după atentatul terorist din 22 martie de la sala de spectacole Crocus City Hall, în care au murit peste 140 de persoane. Propaganda Kremlinului a spus că presupusul interes sporit pentru înrolare este o dovadă de „unitate națională în jurul președintelui”.

Atacul a fost revendicat de gruparea extremistă Stat Islamic, dar președintele rus, Vladimir Putin și alți înalți demnitari ruși, acuză Ucraina de implicare. Kievul și aliații săi occidentali au negat acuzațiile.

Finlanda semnează acord de securitate cu Ucraina

În timpul conferinței de presă comune cu Zelenski, președintele finlandez, Alexander Stubb, a declarat că Finlanda va trimite un ajutor militar suplimentar în valoare de 188 milioane de euro, care include apărare aeriană și muniție. Suma respectivă ridică contribuția totală a Finlandei la apărarea Ucrainei la aproximativ două miliarde de euro, de la începutul războiului.

„Nu acordăm acest sprijin militar doar pentru ca Ucraina să se apere, ci pentru ca Ucraina să câștige acest război”, a spus Stubb.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele Finlandei, Alexander Stubb (stânga), în timpul întâlnirii lor de la Kiev, 3 aprilie 2024.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele Finlandei, Alexander Stubb (stânga), în timpul întâlnirii lor de la Kiev, 3 aprilie 2024.

Totodată, președintele finlandez a semnat un acord de securitate pe 10 ani, cu Kievul, ceea ce face ca Finlanda să fie al optulea membru NATO care se angajează în acest an să coopereze pe termen lung în domeniul securității și să susțină apărarea Ucrainei.

În adresarea sa nocturnă, Zelenski a afirmat că Ucraina își „planifică treptat” colaborarea cu partenerii săi pentru următoarele luni, afirmând că lunile mai și iunie „ar trebui să devină o perioadă de activitate în sprijinul Ucrainei, în sprijinul atingerii obiectivelor noastre în acest război”.

Traducere și adaptare: Cristian Bolotnicov

XS
SM
MD
LG