Linkuri accesibilitate

Zelenski: Rusia „transformă Bahmut și alte orașe în ruine”


Localnici în fața casei în care locuiau, distrusă de rachetele rusești în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 9 decembrie 2022
Localnici în fața casei în care locuiau, distrusă de rachetele rusești în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 9 decembrie 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au transformat Bahmut în „ruine” în încercarea lor continuă de a încercui orașul strategic din regiunea Donetsk din estul Ucrainei

În discursul său video nocturn adresat națiunii la 10 decembrie, Zelenski a declarat că situația „rămâne foarte dificilă” în mai multe orașe de pe linia frontului din cele două regiuni parțial ocupate care formează împreună regiunea Donbas.

„Bahmut, Soledar, Mariinka, Kreminna. De mult timp, nu mai există niciun loc în care să trăiești în aceste zone care să nu fi fost avariat de obuze și foc”, a declarat Zelenski, numind orașele care au fost vizate de recentele atacuri ale artileriei ruse.

„Ocupanții au distrus, de fapt, Bahmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine fumegânde”.

În dimineața zilei de sâmbătă, Forțele Armate ale Ucrainei au declarat că au respins cu succes atacurile din Bahmut, precum și din alte orașe din regiunea Donețk și din regiunea Luhansk.

Rusia a susținut, încă de la începutul invadării Ucrainei, că punctul central al campaniei este cucerirea întregii regiuni Donbas, din care unele părți au fost controlate de separatiștii susținuți de Rusia din 2014.

În urma eșecului militar în sudul și estul Ucrainei din cauza unei recente contraofensive ucrainene, Rusia face din nou presiuni pentru a cuceri Bahmut, un centru-cheie de aprovizionare ucrainean, masând trupe și echipamente militare în încercarea de a înconjura orașul.

La 10 decembrie, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele rusești își concentrează ofensiva din Donbas și în direcția orașului Liman din regiunea Donețk, care se află la 65 de kilometri nord de Bahmut, afirmând că au „reușit să ocupe poziții mai avantajoase pentru a avansa în continuare”.

În cadrul luptelor din alte părți ale Ucrainei, presa de stat din Rusia relatează că orașul ocupat din sud-estul țării, Melitopol, din regiunea Zaporojie, a fost atacat cu rachete de către forțele ucrainene în seara zilei de 10 decembrie.

Autoritățile instalate în Rusia au declarat că două persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în atacul cu rachete.

„Sistemele de apărare aeriană au distrus două rachete, patru și-a atins ținta”, a scris pe Telegram Evgheni Balițki, guvernatorul numit de Moscova în partea ocupată a regiunii Zaporojie.

În discursul său video nocturn, Zelenski a mai spus că situația din Odesa, în sudul Ucrainei, este „foarte dificilă” după ce infrastructura energetică din orașul-port de la Marea Neagră a fost lovită de forțele rusești care au folosit drone de fabricație iraniană.

Dronele „kamikaze” Shahed-136 de fabricație iraniană au avariat două unități energetice și au lăsat 1,5 milioane de oameni din oraș fără energie electrică, potrivit oficialilor ucraineni.

Moscova vizează infrastructura energetică a Ucrainei începând din octombrie cu valuri de rachete și drone, fiind acuzată de Kiev și de alte instituții internaționale de comiterea unor crime de război pentru că îi privează pe ucraineni de căldură, electricitate și apă în pragul iernii.

XS
SM
MD
LG