Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că „fiecare atac rusesc asupra... fiecărui colț al statului nostru va avea consecințe juridice concrete pentru statul terorist”. Rusia continuă să desfășoare operațiuni ofensive în mai multe zone din regiunile Harkov, Donețk și Luhansk.
În timpul discursului său video nocturn postat pe 18 februarie, Zelenskiy a declarat că Kievul „a primit semnale puternice din partea partenerilor noștri și acorduri concrete privind inevitabilitatea de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea și teroarea împotriva Ucrainei și a poporului său”.
El a adăugat că astfel de angajamente se aplică „nu numai la răul pe care Rusia l-a adus după 24 februarie 2022, ci de la tot ce a făcut din 2014", referindu-se la ocuparea de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea și la faptul că Kremlinul a încurajat războiul separatist în unele părți din estul Ucrainei.
Luptele continuă în regiunile din est
Armata ucraineană a anunțat pe 19 februarie că în jurul mai multor așezări din regiunile Harkov, Luhansk și Donețk luptele continuă. În plus, Rusia a efectuat lovituri aeriene împotriva infrastructurii civile din regiunile Khmelnytskyi, Dnipropetrovsk, Donețk și Herson, inclusiv peste 50 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete.
Riscul unor atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei a rămas ridicat, se arată în comunicatul armatei ucrainene.
Comentariile lui Zelenski au fost făcute în aceeași zi în care vicepreședintele american Kamala Harris a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că „SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității" în Ucraina.
„Trebuie să se facă dreptate”, a adăugat ea, enumerând acuzații de „crimă, tortură, viol și deportare”.
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a postat o declarație în care a respins determinarea SUA ca fiind „o încercare fără precedent de a demoniza Rusia”.
La 24 februarie se va împlini un an de la invazia în masă neprovocată a Rusiei în Ucraina, care a declanșat cel mai mare război din Europa de la Al Doilea Război Mondial până azi și a dus la moartea a zeci de mii de oameni și la strămutarea altor milioane.