Linkuri accesibilitate

Zelenski salută noile sancțiuni împotriva Rusiei, dar le consideră insuficiente


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că noile sancțiuni economice occidentale anunțate pe 6 aprilie sunt puternice, dar încă nu sunt suficiente pentru a pune capăt invaziei rusești în Ucraina.

Noaptea trecută, în mesajul zilnic către ucraineni, Zelenski a spus că lumea democratică trebuie să renunțe la petrolul rusesc și să alunge cu totul băncile rusești din sistemul financiar internațional. Dacă nu există „un pachet de sancțiuni cu adevărat dureroase împotriva Rusiei și furnizarea reală de arme pe care am solicitat-o de mai multe ori, Rusia va considera acest lucru o permisiune de a continua (...), va începe un nou val sângeros în Donbas”, a spus Zelenski.

Înainte de a se întâlni cu omologii săi din NATO, pe 7 aprilie, la Bruxelles, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a spus că Ucraina va continua să preseze Occidentul să aplice un embargo la importurile de petrol și gaze din Rusia.

El a cerut, de asemenea, aliaților din NATO să livreze țării sale avioane militare, sisteme de apărare aeriană, rachete și vehicule militare.

„Vom continua să insistăm asupra embargoului total pe petrol și gaze”, a spus Kuleba jurnaliștilor, vorbind alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat pe 6 aprilie noi măsuri, inclusiv măsura fără precedent de a le sancționa pe celor două fiice adulte ale președintelui Vladimir Putin.

Uniunea Europeană examinează pe 7 aprilie noi sancțiuni, urmând ca și blocul comunitar să le pună fiicele lui Putin pe lista persoanelor cu interdicție de viză. Dar interzicerea importurilor de petrol rusesc nu este examinată pe moment, chiar dacă președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE va trebui să aplice sancțiuni în sectorul energetic rusesc „mai devreme sau mai târziu”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG