Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene rezistă atacului rusesc în estul țării - războiul intră în cea de-a 100-a zi


A Russian Ka-52 "Alligator" attack helicopter flies in Popasna
A Russian Ka-52 "Alligator" attack helicopter flies in Popasna

Forțele ucrainene au reușit să respingă ofensiva Rusiei în orașul strategic Severodonețk din estul țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce invazia Moscovei în Ucraina a intrat în cea de a 100-a zi, iar NATO a avertizat că acest conflict a devenit „un război de uzură”.

„Avem un oarecare succes în luptele din Severodonețk”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, adăugând: „Dar este prea devreme pentru a spune”. El a adăugat că, în general, situația rămâne „foarte dificilă”.

Ministerul britanic al apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 3 iunie că, în comparație cu planul inițial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele strategice ale Moscovei nu a fost atins. „Forțele rusești nu au reușit să își atingă obiectivele inițiale de a cuceri Kievul și centrele guvernamentale ucrainene”, se arată în buletinul britanic de informații.

Luptele corp la corp au continuat în Severodonețk, despre care oficialii au declarat că este controlat în proporție de 80% de forțele rusești, în timp ce forțele ucrainene încearcă să țină la distanță trupele rusești, așteptând sosirea armelor avansate pe care Washingtonul le-a promis.

Dar livrările de arme ar putea să dureze săptămâni, ceea ce face probabilă prelungirea luptelor istovitoare. Războiul a devenit „un război de uzură”, a avertizat șeful NATO, Jens Stoltenberg, după discuții la Washington cu președintele Joe Biden, pe 2 iunie, adăugând că țările occidentale trebuie să fie pregătite de un conflict îndelungat.

În discursul său nocturn, Zelenski i-a mulțumit, de asemenea, președintelui american Joe Biden pentru promisiunea de a trimite rachete. Noul ambasador al SUA în Ucraina a spus că livrarea ajutorului militar american este accelerată, dar ar putea trece încă săptămâni până când rachetele vor ajunge pe câmpul de luptă.

Zelenski a salutat și anunțul de joi al Suediei de a trimite o nouă tranșă de arme Ucrainei. Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că regatul va trimite Ucrainei rachete antinavă, arme antitanc, puști și muniție. Noul pachet de ajutor pentru Ucraina din partea Suediei include și o componentă financiară, iar valoarea lui totală se ridică la 92 de milioane de euro, a scris ministrul de externe suedez, Ann Linde, pe Twitter.

XS
SM
MD
LG