Linkuri accesibilitate

Zelenski speră la continuarea „cooperării fructuoase” cu NATO după prelungirea mandatului lui Stoltenberg


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy participă la o conferință de presă comună la Kiev, la 20 aprilie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy participă la o conferință de presă comună la Kiev, la 20 aprilie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a spus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei convorbiri telefonice din 4 iulie, că așteaptă cu nerăbdare „să continue cooperarea noastră fructuoasă”.

La începutul acestei săptămâni s-a anunțat că mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea alianței militare a fost prelungit cu un an.

Zelenski l-a felicitat pe Stoltenberg și i-a mulțumit pentru "eforturile sale personale constante de a sprijini aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei", potrivit serviciului de presă prezidențial. Zelenski a subliniat, de asemenea, că „acum este momentul pentru decizii clare și pași concreți în această direcție”.

Serviciul de presă a adăugat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situația de pe front și despre „ultimele evenimente din Rusia” în timpul convorbirii, care a avut loc în contextul în care și-au coordonat pozițiile înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius.

Stoltenberg a comentat conversația într-un tweet. „O conversație foarte bună cu președintele Zelenski despre ultimele evenimente din Ucraina și despre pregătirile noastre pentru summitul NATO. La Vilnius, membrii Alianței vor lua decizii privind consolidarea sprijinului pe termen lung, îmbunătățirea legăturilor noastre politice și apropierea Ucrainei de NATO", a scris el.

NATO a anunțat pe 4 iulie că mandatul lui Stoltenberg va fi prelungit cu încă un an, alianța militară preferând să rămână cu un lider experimentat pe timpul războiul declanșat de Rusia în Ucraina și să nu negocieze deocamdată un succesor.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei în vârstă de 64 de ani, este liderul civil al alianței transatlantice din 2014, iar mandatul său a fost deja prelungit de trei ori înainte de ultima decizie de a-l păstra. „Onorat de decizia aliaților NATO de a-mi prelungi mandatul de secretar general până la 1 octombrie 2024”, a declarat Stoltenberg într-un comunicat. „Într-o lume mai periculoasă, alianța noastră este mai importantă ca niciodată".

În urma prelungirii, Stoltenberg va rămâne în funcție și în timpul summitului de anul viitor de la Washington, care va marca cea de-a 75-a aniversare a fondării NATO.

Președintele american Joe Biden și liderii altor națiuni NATO au salutat, de asemenea, decizia de prelungire a mandatului lui Stoltenberg la șefia alianței.

„Cu conducerea sa constantă, experiența și judecata sa, secretarul general Stoltenberg a condus Alianța noastră în timpul celor mai importante provocări în materie de securitate europeană de la Al Doilea Război Mondial încoace”, a afirmat Biden într-o declarație.

XS
SM
MD
LG