Linkuri accesibilitate

Zelenski spune că este necesară o „resetare” a conducerii Ucrainei


Președintele ucrainean ar fi informat deja Casa Albă că îl va demite pe șeful armatei, Valeri Zalujnîi.
Președintele ucrainean ar fi informat deja Casa Albă că îl va demite pe șeful armatei, Valeri Zalujnîi.

O serie de demnitari de rang înalt din armată și guvernul ucrainean ar urma să fie demiși din funcție în următoarea perioadă. Președintele Volodimir Zelenski susține că este nevoie de o „resetare” la nivelul întregii conduceri a țării.

Întrebat de jurnaliștii italieni de la RAI despre informațiile apărute pe surse privind posibila destituire a șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, președintele ucrainean a spus că schimbările pregătite nu se limitează doar la înlocuirea unei anumite persoane, scrie Reuters.

„Este o întrebare pentru cei care conduc Ucraina. O resetare este necesară, vorbesc despre o înlocuire a unui număr de demnitari de stat, nu doar în armată. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării”, a spus Zelenski jurnaliștilor italieni.

Vorbind despre război, Zelenski a susținut că pentru a obține o victorie „este necesar ca toți să tragem în aceeași direcție”.

„Nu putem fi descurajați, trebuie să avem atitudinea și energia pozitivă, pesimismul trebuie lăsat acasă. Nu ne putem asuma o atitudine fatalistă”, afirmă liderul de la Kiev.

Disensiuni pe fundal de război

Presa ucraineană și cea internațională au relatat săptămâna trecută că Zelenski ar fi încercat să-l demită pe șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, dar ar fi renunțat la decizie după ce s-ar fi confruntat cu mai multe refuzuri de la posibili succesori.

Mai mult, într-un editorial pentru CNN, Zalujnîi a criticat instituțiile statului ucrainean, care potrivit lui, ar fi recurs la „măsuri nepopulare” în efortul de a construi noi forțe militare pentru a ține piept superiorității numerice a armatei ruse.

Tensiunile dintre cei doi au apărut după ce la începutul lunii noiembrie 2023, Valeri Zalujnîi a declarat pentru The Economist că războiul a intrat într-un impas și a solicitat noi ajutoare din partea Occidentului. Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ferm aceste constatări.

„Toată lumea obosește, indiferent de statutul său. Și avem opinii diferite. Dar nu este un impas”, a afirmat la scurt timp președintele ucrainean, adăugând că avioanele de vânătoare F-16 sosite din Occident ar putea duce la un progres pe câmpul de luptă în 2024.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG