Linkuri accesibilitate

Zelenski spune că Ucraina este pregătită de contraofensivă


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (foto de arhivă)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (foto de arhivă)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că țara sa este pregătită să lanseze contraofensiva pentru a elibera teritoriul ocupat de forțele rusești, avertizând totodată că aceasta ar putea dura ceva timp și nu va fi ușoară.

„Credem cu tărie că vom reuși”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru The Wall Street Journal publicat pe 3 iunie. „Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, se poate desfășura într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți”, a adăugat el.

Zelenski a declarat că armata ucraineană nu a primit toate armele de care are nevoie, „dar nu mai putem aștepta”.

Președintele Ucrainei afirma luna trecută că țara sa are nevoie de mai mult armament, inclusiv vehicule blindate, înainte de a putea lansa contraofensiva mult așteptată. El a făcut presiuni pentru mai mult ajutor militar și arme din partea țărilor occidentale. Rusia a capturat teritoriul ucrainean în est, sud și sud-est.

Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare antirachetă Patriot, fabricate în SUA, pentru a apăra cetățenii de atacurile aeriene rusești și pentru a proteja trupele care luptă pe linia frontului. El a spus că lipsa de protecție împotriva atacurilor aeriene rusești înseamnă că „un număr mare de soldați vor muri” în contraofensivă.

Separat, ministrul adjunct al apărării, Volodimir Havrilov, a declarat pentru Reuters la 3 iunie că scopul unui val „fără precedent” de atacuri rusești cu rachete și drone în întreaga țară în ultimele săptămâni a fost acela de a opri contraofensiva.

Vorbind în marja unei conferințe de securitate de top din Singapore, Havrilov a calificat utilizarea intensă a rachetelor balistice de către Rusia în luna mai drept „ultima resursă strategică” a Moscovei, adăugând că sistemele de apărare aeriană ale țării sale au fost „mai mult de 90% eficiente” împotriva atacurilor.

XS
SM
MD
LG