Linkuri accesibilitate

Zelenski: Tot mai multe țări sprijină crearea unui tribunal special pentru agresiunea rusă din Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski rostind discursul de seară, 20 martie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski rostind discursul de seară, 20 martie.

Numărul țărilor care susțin crearea unui tribunal special susținut de ONU pentru a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei este în creștere, a declarat la 20 martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a afirmat în discursul său de seară că a purtat mai devreme în cursul zilei conversații cu cancelarul austriac Karl Nehammer și cu premierul irlandez Leo Varadkar pentru a le mulțumi că s-au alăturat grupului de țări care pregătește crearea tribunalului special.

„Cercul de parteneri gata să colaboreze pentru a pedepsi Rusia pentru agresiune se extinde în mod inevitabil. Iar acest lucru face ca perspectiva pedepsei să fie din ce în ce mai realistă”, a declarat Zelenski.

El a precizat că a vorbit despre tribunalul special și la 20 martie, în cadrul unei alocuțiuni la o conferință a miniștrilor europeni ai justiției la Londra.

„Am făcut apel la participanții la conferință și i-am invitat să sprijine toate elementele efortului internațional pentru ca agresorul să fie pedepsit după cum merită”, a spus el.

Parlamentul European a adoptat în ianuarie o rezoluție de recomandare privind crearea unui tribunal special privind crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în unanimitate, o săptămână mai târziu, în favoarea înființării tribunalului.

Cu toate acestea, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat că se opune propunerii UE. Karim Khan a afirmat în luna decembrie că tribunalul său este capabil să analizeze în mod eficient crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

La 17 martie, CPI a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l pe liderul rus de responsabilitate personală pentru răpirile de copii din Ucraina. De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, un oficial rus pentru drepturile copilului care ar fi dirijat mutarea copiilor ucraineni în Rusia.

Kremlinul a respins mandatul, susținând că este nul, deoarece Rusia nu se află în jurisdicția CPI. De asemenea, nici Ucraina nu este membră a CPI.

Ucraina adună resturi de rachete rusești pentru investigarea „crimelor de război”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG