Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

Zelenski a declarat că forțele rusești urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

Ministrul american de finanțe, Janet Yellen, care s-a întâlnit mai devreme cu premierul ucrainean Denis Șmîhal, a declarat că o nouă infuzie de ajutor de 500 de milioane de dolar anunțat de președintele Joe Biden a anunțat-o pe 21 aprilie va ajuta guvernul de la Kiev să continue să plătească salariile, pensiile și să furnizeze servicii. Ajutorul este necesar pentru a ajuta guvernul să continue să funcționeze pe fondul invaziei rusești în curs de desfășurare, a spus Yellen. Ea a adăugat că nevoile Ucrainei sunt urgente, iar Washingtonul știe că „acesta este doar începutul a ceea ce Ucraina va avea nevoie pentru a reconstrui”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG