„Mă aflu la Washington pentru a le mulțumi poporului american, Președintelui și Congresului pentru ajutorul lor atât de necesar”. „Și de asemenea pentru a ne continua colaborarea ca să aducem victoria mai aproape”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după sosirea sa la baza aeriană Andrews
„Voi purta o serie de negocieri pentru a întări rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei, a mai spus Zelenski, adăugând că va discuta cu omologul său american cooperarea bilaterală dintre Ucraina și Statele Unite. „Anul viitor, trebuie să aducem înapoi steagul ucrainean și libertatea pe tot pământul nostru, tuturor oamenilor noștri”, a spus Zelenski în postarea de pe Telegram
Înainte de întâlnirea de la Casa Albă dintre președintele american și cel ucrainean, Washingtonul a confirmat că Statele Unite vor aloca Ucrainei 1,85 miliarde de dolari în asistență militară adițională, „inclusiv primul transfer al unui sistem de rachete Patriot”, relatează DPA. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Antony Blinken.
Ajutor militar suplimentar pentru Ucraina
„În timp ce Rusia își continuă atacurile brutale contra infrastructurii vitale a Ucrainei, Statele Unite îl salută azi la Washington pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a sublinia angajamentul nostru neclintit față de poporul Ucrainei”, a spus șeful diplomației americane.
Sistemul Patriot, a adăugat Blinken, este „capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu raze scurtă de acțiune și aparate de luptă la o altitudine considerabil mai înaltă” decât aceea atinsă de sistemele puse la dispoziție anterior.
Ceva mai devreme miercuri, Kremlinul a avertizat Washingtonul că „lărgirea” scalei de armament livrate Kievului „cu siguranță duce la escaladarea conflictului și nu va face bine Ucrainei”, a mai relatat DPA
Este prima călătorie în străinătate a lui Zelenski, de la invadarea țării sale de către forțele rusești în urmă cu zece luni, iar vizita lui la Washington coincide cu pregătirile Congresului de a vota un proiect de lege privind cheltuielile de amploare care include o dispoziție care prevede alocarea unui ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.
Biden nu va insista pe lângă Zelenki pentru o soluție diplomatică
Înainte de sosirea la Washington a lui Zelenki, o înaltă oficialitate americană a declarat – sub acoperirea anonimatului – că președinții Joe Binden și Zelenki au discutat despre o posibilă vizită în America pe 11 decembrie, după care Casa Albă a trimis invitația oficială miercurea trecută. Biroul președintelui ucrainean a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita a fost confirmată duminică.
Joe Biden îl va primi mai întâi pe Zelenski la Casa Albă, unde președintele ucrainean va avea convorbiri cu membrii Consiliului pentru Securitatea Națională, și cu cabinetul. Va urma o conferință de presă comună, Biden – Zelenki, după care președintele ucrainean se va adresa camerelor reunite ale Congresului.
Vizita lui Zelenki în Statele Unite va dura numai câteva ore. Înaltul oficial al administrației americane, citat de presa internațională, a negat că Joe Biden va insista pe lângă președintele Zelenki să pună capăt, printr-o soluție diplomatică, războiului provocat de invazia Rusiei.
„Președintele nu va încerca să-l împingă sau convingă pe Zelenki într-o anumită direcție. Mesajul lui este unul de solidaritate și sprijin, de coordonare și aliniere a intereselor. Ne vom asigura că punem Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pentru a-și apăra interesele și a-și atinge obiectivele.”
Vizita lui Zelenski la Washington vine după ce marți ai fost marcate 300 de zile de la ordinul dat de președintele rus Vladimir Putin pentru începerea invaziei militare a Ucrainei, în cel mai mare război pe teritoriul european de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, vizita coincide cu examinarea de către Congres a unui pachet de cheltuieli de 1.700 de miliarde de dolari care include un ajutor masiv pentru Ucraina.
Proiectul de lege omnibus, după cum este cunoscut, ar finanța guvernul american până în septembrie și este de așteptat să treacă de Camera Reprezentanților și de Senat, deși există nemulțumiri în rândul unor republicani, care controlează jumătate din cele 100 de locuri din Senat.
Vizita lui Zelenski ar putea ajuta ca proiectul de lege omnibus să fie adoptat, a declarat pentru RFE/RL Andrij Dobriansky, director de comunicare al Comitetului Congresului Ucrainean din America (UCCA), un influent grup din diaspora.
Ucraina este foarte dependentă de ajutorul militar american pentru a se apăra de invazia rusă. Eșecul adoptării proiectului de lege ar putea duce la blocarea guvernului american la începutul anului viitor, când republicanii vor prelua controlul Camerei și ar putea stopa ajutorul suplimentar pentru Ucraina într-un moment în care mulți se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă. „Pentru finanțarea Ucrainei în acest moment, totul se rezumă la omnibus”, a declarat Dobriansky.
Putin a făcut la începutul acestei săptămâni prima sa călătorie la Minsk în mai bine de trei ani pentru a se întâlni cu liderul autoritar belarus Alexandr Lukașenko, pe fondul speculațiilor că liderul rus ar putea încerca să facă presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura luptei împotriva Ucrainei.
Este posibil ca Zelenski să vină acum și în Statele Unite pentru „a face o demonstrație" în contrast cu vizita lui Putin în Belarus, a declarat Dobriansky. „Zelenski va putea spune Pot să intru la Casa Albă când vreau. Se vede astfel ce acces are Zelenski și ce acces are Putin", a spus el.
Ar fi a doua vizită a lui Zelenski la Casa Albă de la preluarea mandatului, în urmă cu mai bine de trei ani și jumătate. Două surse care au confirmat planurile pentru călătoria lui Zelenski pentru AP au avertizat că aceasta ar putea fi totuși anulată în ultimul moment din cauza unor probleme de securitate.
Sistemul de rachete Patriot
În timpul vizitei lui Zelenski, administrația Biden va anunța oficial un ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari deja aprobat pentru Ucraina, care va include, pentru prima dată, o baterie de rachete Patriot și bombe ghidate de precizie pentru avioanele lor de luptă, au declarat oficiali americani citați de AP și CNN.
Oficialii americani au descris detaliile ajutorului sub rezerva anonimatului, deoarece acesta nu a fost încă anunțat public, potrivit AP. Pachetul va avea aproximativ 1 miliard de dolari în arme din stocurile Pentagonului și alte 800 de milioane de dolari prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care finanțează achiziția de arme și muniții, instruirea personalului și alte tipuri de asistență, au declarat oficialii pentru AP.
Ucraina a cerut, de asemenea, tancuri Abrams, rachete ghidate cu rază lungă de acțiune ATACMS și avioane F-16, dar administrația Biden a refuzat până acum să aprobe aceste sisteme de arme puternice și nu a existat niciun indiciu că le va aproba în timpul vizitei lui Zelenski.
John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina în perioada 2003-2006, a declarat pentru RFE/RL că aprobarea de către administrație a oricăruia dintre aceste sisteme de armament ar justifica faptul că Zelenski își asumă riscul de a călători dus-întors în Statele Unite, deși amenințat de atacurile aeriene rusești. Cu toate acestea, el a spus că, dacă discursul lui Zelenski în Congres „reușește de fapt să împiedice sau să reducă opoziția populistă a republicanilor față de asistența acordată Ucrainei, ar fi în mod evident un lucru foarte bun".
Ajutorul pentru Ucraina inclus în pachetul bugetar omnibus, pe care legislatorii sunt presați să îl adopte până la miezul nopții de 23 decembrie, ar fi de peste 40 de miliarde de dolari și ar reprezenta cea mai mare infuzie de asistență americană de până acum.
Este cu câteva miliarde de dolari mai mult decât a solicitat Biden. O aripă a Partidului Republican din Congres s-a declarat împotriva ajutorului pe scară largă pentru Ucraina.
Preluarea republicană a Camerei Reprezentanților
Găzduirea lui Zelenskiy va fi unul dintre ultimele acte ale președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (democrată-California), care va fi înlocuită de un republican la deschiderea noii sesiuni a Camerei, la începutul lunii ianuarie. Democrații au pierdut controlul asupra Camerei în alegerile din noiembrie, dar au păstrat Senatul.
Pelosi a lăsat să se înțeleagă într-o scrisoare adresată colegilor la 20 decembrie că la Capitoliu este așteptat un vizitator important.
„Încheiem o sesiune foarte specială a celui de-al 117-lea Congres cu o legislație care aduce progrese pentru poporul american, precum și sprijin pentru democrația noastră”, a scris Pelosi în scrisoare, citată de AP. „Vă rugăm să fiți prezenți miercuri seară pentru o concentrare foarte specială asupra Democrației”.
Vizita lui Zelenski îl pune în dificultate pe succesorul așteptat al lui Pelosi, reprezentantul Kevin McCarthy (republican-California), după ce acesta a declarat într-un interviu acordat înainte de alegerile din noiembrie că americanii „nu vor scrie un cec în alb Ucrainei”. Comentariul a stârnit îngrijorare în rândul membrilor Congresului, care au promis că vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a învinge Rusia.
În calitate de președinte al Camerei Reprezentanților, McCarthy va avea o mare libertate de acțiune de a numi parlamentari sceptici față de Ucraina în funcția de președinți ai comisiilor pentru buget și pentru afaceri externe, precum și puterea de a decide ce proiecte de lege vor fi supuse la vot.
Vizita lui Zelenski la Washington ar urma după o călătorie în orașul Bahmut din regiunea ucraineană Donețk, pe 20 decembrie, pentru a-și arăta sprijinul pentru „curajul, rezistența și puterea” trupelor ucrainene. Acolo se desfășoară acum unele dintre cele mai intense lupte.
Deși invazia Rusiei a pierdut din avânt, dacă ar reuși să captureze Bahmut, forțele rusești ar întrerupe liniile de aprovizionare ale Ucrainei și ar deschide un culoar de unde s-ar putea lansa ofensive militare către orașele ucrainene cheie din regiunea Donețk.
Într-o înregistrare video publicată de biroul său, Zelenski este văzut primind un steag ucrainean de la trupele din Bahmut. El a dat de înțeles că îl va înmâna liderilor americani. „Băieții noștri ne-au înmânat frumosul nostru steag ucrainean cu semnăturile lor pentru ca noi să-l dăm mai departe", spune Zelenski în videoclip. „Nu ne aflăm într-o situație ușoară. Inamicul își mărește efectivele militare. Oamenii noștri sunt mai curajoși, dar au nevoie de arme mai puternice. Îl vom da mai departe de la băieții noștri de pe front, în Congres, președintelui Statelor Unite. Suntem recunoscători pentru sprijinul lor, dar nu este suficient."
Zelenski s-a mai adresat Congresului SUA o dată - pe 16 martie, într-o alocuțiune video în direct, cerându-le parlamentarilor să adopte noi sancțiuni și să sprijine o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.
De asemenea, el s-a adresat și parlamentelor din alte câteva țări aliate și organizații internaționale în transmisiuni video în direct. Însă, după declanșarea războiului, niciunul dintre discursuri nu a fost rostit în persoană.
De asemenea, el și-a trimis soția, Olena Zelenska, în capitalele străine pentru a obține asistență. Zelenska a fost primită la Casa Albă pe 19 iulie și a fost informată cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina. De asemenea, ea a vorbit în fața legislatorilor într-un auditoriu din Capitoliu și a vizitat Departamentul de Stat.