Linkuri accesibilitate

Zero lei pentru tehnică militară nouă | Dispar probele din dosarele lui Platon


Militarii Armatei Naționale transportați de un camion militar sovietic
Militarii Armatei Naționale transportați de un camion militar sovietic

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În ultimii cinci ani, în R. Moldova au fost create peste 920 de afaceri noi în domeniul IT, care au contribuit la crearea a 8.000 de locuri de muncă, scrie mold-street.com. Cei mai mulți rezidenți cu capital străin provin din Statele Unite, România și Germania.
  • Comisia Europeană a acordat miercuri, 3 mai, un împrumut de 40 de milioane de euro, sprijin financiar pentru R. Moldova, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară în curs de desfășurare pentru țara noastră, în valoare totală de 150 de milioane de euro, potrivit zdg.md. Astfel a fost finalizată plata celei de-a doua tranșe de 50 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro sub formă de granturi au fost deja plătite la 5 aprilie.
  • Tot zdg.md scrie că în ultimii 10 ani R. Moldova a alocat și cheltuit zero lei pentru achiziţionarea tehnicii militare, atenția fiind îndreptată spre întreținerea echipamentelor care în proporție de 90% datează din epoca sovietică. Cei mai mulți bani alocați armatei merg spre nevoile speciale ale forțelor armate și plata salariilor. Armata R. Moldova nu are avioane de luptă, elicoptere sau tancuri.
  • Jurnal.md scrie că au dispărut mai multe probe dintr-un dosar de învinuire a lui Veaceslav Platon, cu referire la crime-moldova.com. Este vorba despre un CD cu înregistrări video şi audio, care-l incriminează pe Veaceslav Platon de corupere a mascaţilor din batalionul „Pantera”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit Crowd Tangle, pe Facebook a fost populară știrea despre luptătoarea Ecaterina Păduraru, care a obținut medalia de bronz la Campionatul European de taekwon-do ITF. Potrivit Ziarului de Gardă, Ecaterina s-a remarcat la proba sparring seniori, categoria de greutate +75 kg.
  • Pe Instagram, TV 8 transmite că șoferul care a provocat accidentul de acum trei luni de pe viaduct, în urma căruia o tânără a rămas fără ambele picioare, a fost condamnat la trei ai și șase luni, dintre care doi cu executare. De asemenea, bărbatul urmează să achite tinerei prejudiciu de 2 milioane de lei.
XS
SM
MD
LG