Linkuri accesibilitate

Zi istorică: UE începe discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord


Uniunea Europeană a început discuții de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, o mișcare descrisă drept un „moment istoric" de către șefa executivă a blocului, Ursula von der Leyen.

„Este ceea ce cetățenii voștri au așteptat atât de mult timp și pentru care au muncit atât de mult, și este ceea ce merită", a declarat von der Leyen la Bruxelles, la 19 iulie, felicitându-i pe Edi Rama și Dimitar Kovacevski, prim-miniștrii Albaniei și Macedoniei de Nord.

„Acest moment istoric este succesul vostru. Rezultatul muncii voastre asidue", a scris von der Leyen și pe Twitter.

@EU_Commission v-a susținut până la capăt. Vom continua să facem acest lucru", a adăugat ea.

La 18 iulie, cele 27 de state membre ale blocului au convenit să deschidă negocierile de aderare cu cele două țări din Balcanii de Vest, după ce Macedonia de Nord a rezolvat o dispută îndelungată cu Bulgaria, vecina sa din UE.

Până de curând, Bulgaria a blocat orice progres în ceea ce privește negocierile de aderare din cauza unei dispute între cele două țări pe o lungă listă de probleme lingvistice și istorice.

Însă, la 17 iulie, cele două țări au semnat un acord la Sofia, la o zi după ce parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat un compromis propus de Franța pentru a ridica dreptul de veto al Bulgariei la candidatura de aderare a Macedoniei la UE.

Bulgaria, care este membră a UE din 2007, a insistat ca Macedonia de Nord să recunoască în mod oficial că limba sa are rădăcini bulgare, să admită în Constituția țării existența unei minorități bulgare și să renunțe la ceea ce a numit „discurs de ură” împotriva Bulgariei.

Compromisul prevede modificarea Constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște o minoritate bulgară, dar prevede ca alte puncte de blocaj anterioare să fie rezolvate între Skopje și Sofia. Se pare că recunoașterea de către Bulgaria a limbii macedonene a rămas încă în discuție.

Naționaliștii din ambele țări s-au opus compromisului, susținând că guvernul lor a cedat prea mult celeilalte părți. Disputa dintre cele două țări a pus în evidență resentimentele regionale și a reprezentat un pericol o nouă erodare a încrederii balcanice în Uniunea Europeană.

Macedonia de Nord a fost desemnată drept candidat la aderarea la UE în urmă cu aproape 20 de ani. Ea a rezolvat deja mari divergențe cu Grecia pentru a adera la NATO în martie 2020.

Albania a primit statutul de candidat din partea UE în 2014.

Importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru UE a crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, pentru că există legitime temeri legate de influența Moscovei în regiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG