Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Ion Manole: locuitorii din stânga Nistrului sunt ostaticii regimului de la Tiraspol vreme de peste 30 de ani


Administrația de la Tiraspol marchează anual pe 2 septembrie „Ziua Independenței” Transnistriei. Drapelul Rusiei este arborat alături de cel transnistrean, 2 septembrie 2022
Administrația de la Tiraspol marchează anual pe 2 septembrie „Ziua Independenței” Transnistriei. Drapelul Rusiei este arborat alături de cel transnistrean, 2 septembrie 2022

Regiunea separatistă transnistreană rămâne un teritoriu unde drepturile omului se încalcă, iar organizațiile neguvernamentale din dreapta Nistrului și cele internaționale nu au acces pentru a monitoriza situația de acolo, spune Ion Manole, directorul Asociației „Promo-LEX”.

Vorbind într-un nou episod al podcastul Europei Libere „În esență...” despre respectarea drepturilor omului, în contextul unui recent raport publicat de Departamentul de Stat al SUA, Ion Manole a spus că cetățenii din stânga Nistrului se bucură doar de unele „drepturi sociale sau umanitare” și nicidecum de cele politice.

„[...] Locuitorii acestei regiuni, practic, sunt ostatici ai acestui regim [separatist] pe parcursul a mai bine de 30 de ani”, a menționat Ion Manole.

Director al Asociației „Promo-LEX” – una dintre cele mai importante organizații pentru monitorizarea respectării drepturilor omului în R. Moldova, Ion Manole a deplâns faptul că nici măcar instituțiile internaționale nu acces în regiune pentru a monitoriza situația.

„În lipsa acestei monitorizări, evident că situația din stânga Nistrului nu poate fi foarte bine cunoscută, investigată, iar odată ce nu ai aceste informații [...] nu poți veni cu recomandări”, a menționat în podcast Manole.

Ion Manole a mai declarat că cetățenii din regiune preferă să nu se opună regimului de la Tiraspol, deoarece conștientizează că nu vor fi protejați de autoritățile constituționale de la Chișinău și nici de organismele internaționale.

În plus, în cei peste 30 de ani de la separare, în regiunea separatistă transnistreană a crescut o nouă generație căreia i-a fost cultivată ura față de tot ce vine de la Chișinău și din Occident, susține Ion Manole.

Directorul „Promo-LEX” a vorbit în podcast și despre situația „deținuților politici” din Transnistria, printre care Victor Pleșcanov și Adrian Glijin, condamnați la diferite termene de închisoare. Ion Manole a afirmat că autoritățile de la Chișinău fac prea puțin pentru ca aceștia să fie eliberați și nu utilizează în deplină măsură instrumentele și pârghiile de care dispun.

În contextul situației „deținuților politici” din Transnistria, Departamentul de Stat al SUA remarcă, între altele, în Raportul privind respectarea a drepturilor omului în R. Moldova, că „autoritățile” de la Tiraspol au continuat să folosească o pretinsă strategie de „combatere a extremismului” ca instrument represiv pentru a reduce la tăcere disidența și a reprima libertățile. În documentul citat se aduce și exemplul lui Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist din regiune, singurul opozant din „legislativul” transnistrean, care a continuat să execute o pedeapsă de patru ani și jumătate în închisoarea din Hlinaia, unde a fost supus abuzurilor, potrivit avocaților săi. Oleg Horjan a fost eliberat în decembrie 2022, după ce a ispășit integral termenul de detenție de patru ani și jumătate.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG