Linkuri accesibilitate

În primul său turneu african, Antony Blinken deplânge „recesiunea democrației”


Antony Blinken
Antony Blinken

Secretarul de stat american, Antony Blinken se află pentru prima dată de la preluarea funcției în Africa, între escale numărându-se Etiopia, țară aflată în plin război civil cu peste un milion de refugiați și foamete, în anumite regiuni ale țării.

În primul său turneu african, Antony Blinken deplânge „recesiunea democrației”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

În a doua parte a săptămânii, Blinken se va afla în Nigeria, unde va rosti o alocuțiune despre politica administrației în Africa, pentru ca apoi călătorească în Senegal. Departamentul de Stat a condamnat în repetate rânduri atrocitățile comise de forțe guvernamentale și miliții rivale în Etiopia ca și blocada impusă de guvernul etiopian în regiunea Tigray, din care provine majoritatea rebelilor. Unele oficialități de la Departamentul de Stat favorizează o declarație de genocid în legătură cu situația din Etiopia, dar încă nu s-a luat o decizie.

„Indiferent cum caracterizăm situația, trebuie să înceteze” – a spus Blinken. Dacă o astfel de declarație ar deveni oficială, guvernul etiopian – al premierului Abiy – ar privi-o ca pe o act de distanțare din partea unui aliat tradițional. În acest context, Blinken a spus că guvernul Etiopiei este ales legitim, dar pe de altă parte conflictul pe linii etnice, geografice și tribale a luat proporții primejdioase nu doar pentru Etiopia, dar și întreaga regiune. Rebelii din Frontul Popular de Eliberare Tigray s-au aflat la putere în Etiopia, timp de trei decenii, dar sunt priviți de actualele autorități ca fiind o organizație teroristă. Ei se află acum la circa 300 de kilometri de capitală, Adis Abeba.

Anterior vizitei sale în Etiopia, Antony Blinken s-a oprit în Kenya unde speră ca președintele Uhuru Kenyatta să medieze în criza din Etiopia vecină. Întreaga regiune, Cornul Africii – Etiopia, Somalia și Sudan – este acum pradă conflictelor și violenței tocmai când administrația de la Washington spera să poată ajuta procesul de democratizare. În Kenya, Blinken a deplâns „recesiunea democrației” în lume, spunând că în prea multe locuri sunt subminate instituții și activitatea ziariștilor și militanților pentru drepturile omului.

XS
SM
MD
LG